Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa Maślacolada Czyli Świeżutkie maślaki z lasu ( Maślak zwyczajny, Maślak Sitarz, Maślak żółty, Maślak pstry ) plus Pasternak podprażony z miodem, bulion, cebulka, śmietana , masełko, płatki chilli i ziemniaki Jest pysznie , slodko i milusio w brzuszku Abo mamy światowy tydzień zwierząt to jakoś trzeba to uczcić ...Ps. Maślaki jako grzyby oprócz specyficznych walorów smakowych to ... Z medycznego punktu widzenia są znacznie cenniejsze niż prawdziwki - zawierają między innymi substancje takie jak : grifolin, neo‑grifolin odpowiedzialne za gospodarkę cholesterolem ale też Tringali odpowiedzialne za przeciwdziałania nowotworom takim jak rak płuc oraz raka piersi itp... A także Acetylcholinesterase pomocne w leczenu choroby na którą ja choruję - Fibromyalgia ps. Miś jest zrobiony z prażonego z miodem pasternaku - bardzo smaczny nawet
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5596
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12164
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5155
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1516
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5596
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12164
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5155
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1516
Składniki
Niektóre gatunki maślaków wymagają zdjęcia wierzchniej skórki z kapelusza , bo ta jest ciężko strawna ale dotyczy to przeważnie Maślaka Zwyczajnego i Maślaka ziarnistego .. Pozostałe można stosować w całości :)
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pasternak z łyżką miodu (pokorojony jak kto lubi ) i należy go podpróżyć lekko przez 5 do 8 minut ... Potem wrzucić cebulke i próżyć kolejne 2 minuty. A następnie dodać maślaki . Próżyć przez około 5 minut. Następnie dolać bulion do garnka i włożyć ziemniaki . Gotować do 20 minut.
Na koniec doprawić śmietaną i płatkami chilli , podawać gorące z dekoracją np. Podprażony z miodem Pasternak uformowany w fantazyjne kształty :)