Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alternatywna zupa dla naszego rosołu – o wiele bardziej sycąca i rozgrzewająca dzięki imbirowi. Najlepsza jest na drugi dzień, kiedy odstoi swoje w lodówce i przejdzie wszystkimi smakami.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6915
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6915
Składniki
Przygotowujemy bulion. Do zimnej wody wrzucamy pokrojoną na 4 części marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, pora, przypaloną cebulkę i gotujemy około 20 minut, po tym czasie dodajemy 2 kostki rosołowe z kurczaka i gotujemy jeszcze 10 minut.
Do wywaru dodajemy rozgniecione nadgarstkiem 4 ząbki czosnku. Dodajemy 8-9 bączków cebulki długości kciuka wraz z białą częścią. Dodajemy paski imbiru. Gotujemy około 30 minut.
Po tym czasie dodajemy 2 piersi z kurczaka – w całości. Wyczyściłam je ze zbędnego tłuszczyku, a także odcięłam polędwiczki.
Gotujemy jeszcze 20-25 minut. Wyciągamy kurczaka.
Na końcu do bulionu dodajemy 3 łyżki pasty Miso (u mnie to były 3 saszetki) i rozpuszczamy je.
W tym momencie sugerowałabym ostudzenie bulionu i odstawienie go na noc do lodówki, żeby przesiąknął smakami. Kurczaczka chowamy do szczelnie zamkniętej miseczki. Można to oczywiście pominąć, ale wtedy będziemy mieć namiastkę Miso:)
Następnego dnia wyciągamy bulion z lodówki i podgrzewamy go razem z kurczakiem.
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
2 jajka gotujemy na pół twardo.
Kukurydzę odsączamy z zalewy i smażymy na patelni z łyżką masła – około 2 minut.
Szpinak blanszujemy około 30 – 45 sekund.
Bączki z cebulki drobno kroimy.
Kurczaczka kroimy w plasterki.
Do miseczek wkładamy makaron, zalewamy go bulionem, na wierzchu układamy kurczaczka, kukurydzę, szpinak, bączki z cebulki i na sam środek połówkę jajka. SMACZNEGO!