Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół... esencjonalny, rozgrzewający, po prostu królewski! Któż go nie zna? Kiedyś obowiązkowy w każdą niedzielę :)
Polecam.
Odsłon: 301
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 296
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 201
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 130
Polecam.
Odsłon: 301
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 296
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 201
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 130
Składniki
Do dużego garnka włożyć wołowinę i porcję rosołową z kaczki. Zalać zimną wodą i gotować pół godziny na bardzo małym ogniu. Łyżką cedzakową systematycznie usuwać zbierającą się szumowinę.
Następnie dodać ćwiartki z kurczaka, obrane ze skóry i dokładnie umyte, obrane warzywa oraz opaloną na ogniu lub upieczoną na suchej patelni cebulę. Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem, na bardzo wolnym ogniu tak, aby wywar tylko ,,pyrkał,, gotujemy ok.3godziny. Na koniec rosół przyprawić solą i pieprzem.
Przecedzić rosół do wazy. Podawać z makaronem, posypując obficie zieloną pietruszką.