Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To, że rosół powinien się gotować bardzo długo, wie każdy kucharz. Ale Tomasz Strzelczyk, znany z programu MasterChef, poszedł o krok dalej i proponuje rosół, którego przygotowanie trwa 15 godzin. Bez obaw, nie oznacza to zarwanej nocki. Większa część zupy będzie “robiła się sama”, w piekarniku. Nocny rosół Strzelczyka jest esencjonalny, aromatyczny i z pewnością zaspokoi najwybredniejsze podniebienia.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 140
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 364
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 140
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 364
Składniki
Kurczaka poporcjuj i wrzuć do garnka, dodaj mięso kaczki i wołowinę. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze części, ale nie w kostkę, dołóż do garnka. Z porów do garnka wrzuć tylko białą część. Cebule obierz, przekrój na pół i podpiecz, również dołóż do garnka.
Dorzuć do garnka liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól i grzyby. Zalej całość zimną wodą tak, aby warzywa i mięso były nią przykryte.
Wstaw garnek do zimnego piekarnika, ustaw w nim temperaturę na 155 stopni Celsjusza. Całość powinna się piec w piekarniku 15 godzin. Potem zostaw rosół, by ostygł razem z piekarnikiem.
Do przesianej mąki dodaj jajka i sól. Wyrabiaj delikatnie ciasto. Kiedy składniki się połączą, dodawaj do ciasta stopniowo roztopione masło i wyrabiaj je dalej. Kiedy ciasno nabierze jednolitej konsystencji, przykryj je czystą ściereczką i odstaw na 20 minut.
Oprósz stolnicę mąką, odrywaj kawałki ciasta i rozwałkowuj je na cienkie plastry. Każdy plaster przetrzyj mąką i zwiń delikatnie w rulon, pokrój w cienkie paski. Pocięte paski makaronu przełóż na sitko i otrząśnij z mąki. Wrzucaj do osolonego wrzątku, zamieszaj, aby makaron się nie skleił i gotuj przez 3 do 4 minut. Po ugotowaniu makaron przelej zimną wodą.