Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta włoska pełna jest witamin i minerałów. Jednocześnie to warzywo niskokaloryczne - 100 gramów to ok. 27 kalorii. Niemal nie dostarcza organizmowi tłuszczów i cholesterolu. Jednym z przykładów na rozsądne gubienie kilogramów może być więc zajadanie się pyszną i sycącą zupą z kapusty włoskiej na odchudzanie. Przepis jest szybki i bardzo prosty. Dodatek kminku do dania sprawi, że potrawa stanie się mniej ciężkostrawna.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 14
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 14
Składniki
Najpierw obierz kapustę z wierzchnich liści, usuń twardy głąb, a pozostałe liście umyj i pokrój w średnią kostkę.
Papryki umyj dokładnie, cebule i czosnek - obierz, po czym pokrój wszystkie warzywa w drobną kostkę. Selera również umyj, a łodygę pokrój w cieńsze plastry. Marchew obierz i pokrój w niezbyt grube talarki.
W osobnym naczyniu połącz ciepłą wodę z kostką rosołową. Przygotowane warzywne składniki przełóż do dużego garnka, zalej bulionem i dopraw według uznania solą, pieprzem i kminkiem (który ułatwi trawienie kapusty).
Zupę z kapusty przykryj pokrywką, doprowadź do wrzenia. Gdy będzie już bulgotać, zdejmij przykrywkę, przemieszaj dokładnie, nakryj ponownie garnek i zmniejsz moc palnika do takiej, by tylko lekko się gotowała. Trzymaj na ogniu jeszcze przez ok. 30 minut, do miękkości warzyw.