Do góry

Zupy Przepis na:

Ogonowa koniecznie na ogonie wieprzowym.

Ogonowa koniecznie na ogonie wieprzowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 754 Ocena: 4986

Dodano:

Odsłon: 1695

Dziś u mnie zupka może nic specjalnego ale naprawdę dawno jej nie jadłam dlatego postanowiłam ją ugotować. Pamiętam jak mama nam gotowała ogonową i się nią zajadaliśmy, a najfajniejsze jest to ogryzanie ogonów cała frajda w tej zupie to właśnie ogony. Znając życie to znajdą się osoby które napiszą " fuj jak można ogryzać ogony ", i wtedy powiem tak można i to uwielbiam bo pamiętam smak ogonów z dzieciństwa nawet mama nam je piekła były przepyszne, w sumie ja też już piekłam ogony polecam.

Składniki

  • 600 g ogonów wieprzowych,
  • 1 marchew 150 g,
  • 1 łyżka liści pora i selera,
  • 2 torebki zupy ogonowej po 40 g,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 6-8 ziemniaków w zależności od wielkości i gęstości zupy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 0,5 łyżki przyprawy z solą np. ziarenka smaku.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogonowa koniecznie na ogonie wieprzowym.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać umyte ogony oraz marchew pokrojona dowolnie, gotować na średnim ogniu do czasu aż mięso na ogonach będzie miękkie. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu liście pora i selera można również od razu wsypać ziarenka smaku, gotować do miękkości ziemniaków.

  2. W czasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje przygotować zupy w proszku, do słoika wlać wodę przegotowaną wsypać obie zupy, zakręcić słoik i dokładnie wymieszać aby nie było grudek.

  3. Jak już ziemniaki w wywarze są dość miękkie wlać przygotowaną zupę w proszku i dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, zamieszać i pogotować około pięciu minut. Można jeszcze doprawić według swego smaku.

  4. Zupa wyszła tak pyszna że nie mogłam jej się najeść a najlepsze to te ogryzanie ogonków ich smak nie do opisania. Polecam każdemu kto jeszcze tak nie jadł. Szkoda że zdjęcia nie pokazują i nie ma możliwości zapachu zup czy innych dań.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 09 października 2020 Ogon wieprzowy to poezja smaku, a jaki dobry na nim kapuśniak z kiszonej kapusty, ale skąd go dzisiaj wziąć? Pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń