Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okroszka (okroshka, окрошка) w krajach położonych na wschód od naszej granicy bywa nazywana ratunkiem na upalny dzień. Bo w gorące dni lata, kiedy chce się zjeść coś naprawdę lekkiego i orzeźwiającego, okroszka jest najlepsza! W sensie przenośnym słowo „okroszka” jest używane w znaczeniu „mieszanki rozbieżnych pojęć i przedmiotów.” Nie znam polskiej nazwy tej zimnej zupy, jeśli taka w ogóle istnieje. Najprościej mówiąc – jest to chłodnik. Ale nie spotkałam się w naszej kuchni z TAKIM chłodnikiem. Jadałam rozmaite inne, ale nigdzie nie natrafiłam na coś podobnego do okroszki, więc dla mnie to jest cudowne odkrycie.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5933
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9011
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8325
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5713
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5933
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9011
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8325
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5713
Składniki
Uwaga, kefir można zastąpić dowolnym innym fermentowanym napojem mlecznym, czyli jogurtem, zsiadłym mlekiem lub maślanką.
Trzeba zacząć od ugotowania jajek i ziemniaków, a następnie należy je ostudzić, wiadomo.
Ogórki i rzodkiewki można pokroić w drobną kostkę, ale prościej i szybciej będzie zetrzeć je na dużych oczkach tarki. Dodatkową zaletą jest to, że tarte warzywa puszczą więcej soku. Młodych ogórków nie trzeba nawet obierać z miękkiej skórki, ale my jednak lubimy ogórki obrane. Warzywa wrzuć do odpowiednio dużej miski.
Posiekaj koperek i dymkę, a następnie dodaj do miski.
Tofu (lub kiełbaskę)
oraz jajka pokrój w grubą kostkę i dodaj do miski.
Podobnie pokrój i dodaj do miski ziemniaki.
W osobnym, wystarczająco dużym naczyniu przygotuj zalewę. Zacznij od wymieszania musztardy ze śmietaną.
Następnie dodaj kefir (miałam dwie butelki po 320 ml, więc w sam raz) oraz wodę gazowaną.
Do odmierzenia wody użyłam butelki po kefirze, a przy okazji udało się ją wypłukać.
Na koniec do płynu dodaj pieprz i sól, starannie wymieszaj.
Gotową zalewę dodaj do miski z pozostałymi składnikami, a następnie mieszaj cierpliwie przez dłuższą chwilę.
Chodzi o to, żeby wszystko ładnie się połączyło. Jeśli nie chcesz podać zupy od razu, przykryj miskę i wstaw do lodówki, bo zimna okroszka jest najlepsza w upalny dzień.
Gdy jest gorąco, to wiadomo, że podaje się prosto z lodówki. Jednak niektórzy twierdzą, że najlepsza jest świeża okroszka, podana zaraz po przygotowaniu, bo z czasem traci smak i świeżość. Nie wiem, jak jest naprawdę, bo my pierwszą porcję zjedliśmy zaraz po przygotowaniu, a resztę następnego dnia, z lodówki. I oba obiady były pyszne, więc to chyba niepotrzebne szczegóły…
Możesz ten chłodnik przygotować nawet rano, bo krojenie i mieszanie nie zajmuje dużo czasu. A potem wstawić do lodówki i niech czeka zimniutki na Twój powrót z pracy lub wycieczki na plażę. Po powrocie do domu sięgniesz do lodówki i wydobędziesz z niej orzeźwienie w najczystszej postaci. Bo tym właśnie jest okroszka. Ale jeśli nie lubisz bardzo zimnego jedzenia – możesz podać na stół zaraz po przygotowaniu, też będzie pysznie.
Dla mnie ten harmonijny smak był wielkim zaskoczeniem! Zjedliśmy z przyjemnością. I w dodatku to był obiad nie tylko smaczny i orzeźwiający, ale i całkiem sycący, przynajmniej w upalny dzień, gdy prawie nie chce się jeść.
Spróbuj okroszki, smacznego!