Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orientalna zupa z krewetkami to pyszna, prosta, pikantna, esencjonalna zupa z mlekiem kokosowym i makaronem udon. Potrawę można dowolnie modyfikować używając innych owoców morza lub ryby, można również dopasować jej ostrość, dodając mniej lub więcej papryczek chilli. Orientalna zupa z krewetkami to świetna propozycja na obiad lub kolacje, idealna dla wielbicieli owoców morza, przygotowana na wzór przepisów azjatyckich.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2395
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3562
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4389
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74577
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2395
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3562
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4389
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74577
Składniki
Obraną cebulę kroimy w kostkę. Obrane ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki. Oczyszczone z pestek papyczki chili kroimy na mniejsze części. Umytego pora kroimy w plastry.
Na patelnię z rozpuszczonym masłem wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek oraz papryczki chili i całość podsmażamy około 2 minut często mieszając, po czym dodajemy czerwoną pastę curry i wszystko razem łączymy. Następnie dodajemy obrane i oczyszczone krewetki bez ogonka, doprawiamy je odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i smażymy przez 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Zawartość garnka zalewamy bulionem, dodajemy pokrojonego pora, wszystko mieszamy i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie do garnka z zupą dodajemy mleczko kokosowe i całość razem łączymy, następnuie wlewamy sos rybny, wszystko mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy sok z cytryny. Tak przygotowaną zupę podajemy z ugotowanym makaronem udon, natką pietruszki lub kolendrą.