Do góry

Zupy Przepis na:

Pieczarkowa ze swojskim makaronem i ziemniakami.

Pieczarkowa ze swojskim makaronem i ziemniakami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 559 Ocena: 3227

Dodano:

Odsłon: 219

Witam serdecznie dziś podam wam przepis na pyszną zupkę pieczarkową, tak u mnie gotował mój dziadek i mama. Dlatego bardzo lubię zupy z dodatkiem makaronów, kasz czy ryżu. Gotuje bardzo często zupy i za każdym razem wychodzi inna a smak mnie zadziwia.

Składniki

  • 0,5 kg dowolnego mięsa z kością (u mnie kości żeberkowe),
  • 1 średnia marchew,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżka liści lubczyk - magii,
  • 200 g swojskiego makaronu,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta pieprzu czarnego,
  • 400 g pieczarek,
  • 0,5 kubka dużej śmietany,
  • 12 malutkich lub 6 dużych ziemniaków,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1,5 łyżki ulubionej przyprawy z solą.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczarkowa ze swojskim makaronem i ziemniakami.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 - 2,5 litra wody dodać mięso z kością oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować do miękkości mięsa na kościach i marchwi. W międzyczasie przygotować pieczarki oczyścić je.

  2. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz suszoną włoszczyznę.

  3. Przygotować makaron ja miałam swój wysuszony zamknięty w pojemniku, dodać go razem z ziemniakami.

  4. Po chwili dodać część pęczka natki pietruszki oraz liście magii- lubczyk, ziela angielskie i liść laurowy, doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i makaronu.

  5. Na patelnię dodać masło oraz przygotowane wcześniej pieczarki, podsmażyć je do czasu wyparowania wody co chwilę mieszając dodając szczyptę pieprzu czarnego. Podsmażone pieczarki dodać gotującej się zupy i gotować do miękkości grzybów.

  6. W czasie gdy zupa gotuje się na wolnym ogniu rozrobić śmietanę z wywarem od zupy i szczyptą cukru (wtedy śmietana nie kwaśnieje). Zalać zupę śmietaną i zagotować. Pod koniec gotowania dodać resztę pęczka natki pietruszki jeśli ktoś nie lubi można pominąć nać pietruszki.

  7. Zupa z dodatkiem ziemniaków i makaronu wyszła przepyszna polecam serdecznie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń