Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś pora na pikantną zupę z krewetkami, ryżem i kiełbasą.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 683
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 383
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 101
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 63
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 37
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 683
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 383
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 101
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 63
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 37
Składniki
Kiełbasę kroimy na grube plasterki, a cebulę w kostkę. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystkie te składniki podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor i przekładamy z patelni do większego garnka.
Stopniowo dodajemy bulion drobiowy, po czym dokładamy pomidory z puszki, cebulę pokrojoną w kostkę, liście laurowe, mieszankę przypraw Cajun, i tymianek. Papryki kroimy w kostkę i też dodajemy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w odrobinie zimnej wody i wlewamy do zupy, by ją zagęścić. Przepis na mieszankę przypraw Cajun znajdzecie na moim blogu w zakładce Alfabet przypraw.
Gotujemy pod przykryciem do zagotowania na małym ogniu przez ok. 15 minut. Mieszamy od czasu do czasu.
W międzyczasie przygotowujemy krewetki: rozmrażamy i odcinamy ogonki. Osuszamy i obsypujemy przyprawą Cajun, solą i pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek i dodajemy 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę.
Podsmażone krewetki dodajemy do gotującej się zupy i gotujemy całość jeszcze ok. 5-7 minut.
Podajemy z ryżem i ulubionymi dodatkami, lub chlebem czosnkowym.
Przepis na ryż: – 1 łyżka oliwa – 2 ząbki czosnku – 2 szklanki ryżu – sól i pieprz do smaku – 3 szklanki wody Czosnek kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie w garnku. Dodajemy następnie ryż, sól i pieprz. Mieszamy i podsmażamy przez ok. 2 minuty. Następnie dodajemy wodę, mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok. 15-18 minut lub do chwili gdy będzie miękki. Smacznego!