Do góry

Zupy Przepis na:

Pikantna zupa

Pikantna zupa

Autor:

Przepisów i artykułów: 355 Ocena: 4365

Dodano:

Odsłon: 332

Gęsta, pożywna zupa. Po zjedzeniu jednej porcji, to nawet nie bardzo ma się ochotę na drugie danie.

Składniki

  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kłącza imbiru
  • 4-5 kulek mrożonego szpinaku
  • przyprawy: sól, pieprz, kumin, 1 łyżka "Vegety", 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę i chili drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Imbir zetrzeć na tarce. Wymienione warzywa poddusić w garnku na oleju. Dodać pokrojoną marchewkę i soczewicę. Smażyć jeszcze 1-2 minuty. Wlać 1,5-2 l wody. Dodać pokrojone pozostałe warzywa i kulki szpinaku. Dorzucić przyprawy. Gotować 20-25 minut licząc od chwili, gdy zupa zacznie wrzeć. Po ugotowaniu zmiksować blenderem. Można odłożyć część ugotowanych warzyw do dekoracji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń