Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna w wielu regionach Polski, bardzo smaczna, pożywna i szybka do wykonania zupa o kwaskowatym smaku, podobna do żurku lub białego barszczu.
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 8239
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 3490
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 389
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 8239
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 3490
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 389
Składniki
Przygotowujemy odpowiedni garnek, będziemy mieli ok. 3 litrów płynu. Kroimy boczek, cebulkę i warzywa w kostkę, dodajemy do garnka, łyżkę klarowanego masła, wrzucamy wszystko i podpiekamy. Następnie wlewamy 1 litr wody i gotujemy do miękkości. Osobno gotujemy ziemniaki. Uwaga: w moim przypadku gotuję ziemniaki osobno, bo będą podane do zupy pogniecione i okraszone boczkiem z cebulką. Można ziemniaki ugotować pokrojone w kostkę razem z warzywami. Ja lubię jednak puree, okraszone i dobierane przy jedzeniu do zupy.
Jak wszystko jest miękkie dodajemy mąkę żytnią, zagotowujemy. Następnie zalewamy 2-ma litrami serwatki i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. W miedzyczasie ugotowane i obrane jajka na twardo, kroimy w ćwiartki lub połówki, (jak kto lubi), zalewamy polewką i podajemy z ziemniakami puree, okraszonymi boczkiem i cebulką.