Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna w wielu regionach Polski, bardzo smaczna, pożywna i szybka do wykonania zupa o kwaskowatym smaku, podobna do żurku lub białego barszczu.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6024
Cześć :-) Dzisiaj podrzucam pyszne krążki paprykowe z mięsem mielonym, jeżeli...
Odsłon: 3399
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17797
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 98
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 3185
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6024
Cześć :-) Dzisiaj podrzucam pyszne krążki paprykowe z mięsem mielonym, jeżeli...
Odsłon: 3399
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17797
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 98
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 3185
Składniki
Przygotowujemy odpowiedni garnek, będziemy mieli ok. 3 litrów płynu. Kroimy boczek, cebulkę i warzywa w kostkę, dodajemy do garnka, łyżkę klarowanego masła, wrzucamy wszystko i podpiekamy. Następnie wlewamy 1 litr wody i gotujemy do miękkości. Osobno gotujemy ziemniaki. Uwaga: w moim przypadku gotuję ziemniaki osobno, bo będą podane do zupy pogniecione i okraszone boczkiem z cebulką. Można ziemniaki ugotować pokrojone w kostkę razem z warzywami. Ja lubię jednak puree, okraszone i dobierane przy jedzeniu do zupy.
Jak wszystko jest miękkie dodajemy mąkę żytnią, zagotowujemy. Następnie zalewamy 2-ma litrami serwatki i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. W miedzyczasie ugotowane i obrane jajka na twardo, kroimy w ćwiartki lub połówki, (jak kto lubi), zalewamy polewką i podajemy z ziemniakami puree, okraszonymi boczkiem i cebulką.