Do góry

Zupy Przepis na:

Pomarańczowa zupa-krem z pieczonej dyni piżmowej i papryki,

Pomarańczowa zupa-krem z pieczonej dyni piżmowej i papryki,

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 914

Dodano:

Odsłon: 815

Wrzesień zaczyna sezon na zupę dyniową. I robię ją każdego roku. I każdego roku jest ona inna. W tym roku jest z pieczonej ( z własnej działki) dyni piżmowej , papryki i czosnku, z dodatkiem soku z pomarańczy. Mąż jak zawsze zachwyca się i mlaszcze.

Składniki

  • 2 dynie piżmowe 2 czerwone papryki
  • 1 duża główka czosnku
  • rosół + marchew, pietruszka i korzeniowy seler z rosołu
  • 1 duża pomarańcza
  • sól, pieprz do smaku, bo rosół jest już doprawiony
  • bułki na grzanki
  • granulowany czosnek suszone zioła prowansalskie
  • masło do posmarowania kromeczek bułki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pomarańczowa zupa-krem z pieczonej dyni piżmowej i papryki,

Przygotowanie

  1. Dynie przekroić , usunąć pestki, podobnie paprykę.
    Czosnek przeciąć na pół.
    Warzywa wyłożyć na blachę posmarowaną olejem.

  2. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 150 stopni aż dynia będzie miękka . Około 1 godziny.

  3. Zdjąć skórkę z papryki

  4. Wycisnąć czosnek z łusek.

  5. Wydrążyć delikatnie dynię

  6. Z pomarańczy wycisnąć sok.


  7. Wszystkie warzywa i sok przełożyć do garnka i zalać rosołem. Zmiksować.

  8. Upiec grzanki


  9. I podawać zupę posypaną pestkami.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń