Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić esencjonalną, kwaśną a jednocześnie jedwabistą i mocno pomidorową zupę? Skorzystaj z przepisu na pomidorową Magdy Gessler. Jej sekret tkwi w bardzo aromatycznym bulionie, a także w pomidorach przesmażonych na maśle. Fot. 123RF/Picsel/ Mateusz Jagielski/DDTVN/East News
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19847
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 487
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6898
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242902
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19847
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 487
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6898
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242902
Składniki
Żeberka cielęce umyj i przełóż do dużego garnka. Zalej je wodą i powoli gotuj przez godzinę. Co jakiś czas zbieraj utworzone szumowiny.
Wszystkie warzywa z wyjątkiem pomidorów umyj i obierz, pokrój na drobniejsze kawałki. Dodaj do wywaru razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Nie zapomnij także o natce pietruszki i koperku. Gotuj przez kolejne 60 minut.
Po tym czasie wywar odcedź na sitku i zbierz nadmiar wytworzonego tłuszczu. Przelej bulion do czystego garnka. Do zupy wlej kwas z kapusty.
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój je na drobniejsze cząstki.
Na patelni rozgrzej masło. Przesmaż pomidory, aż zaczną się rozpadać, po czym przenieś całą zawartość patelni do garnka z zupą.
Śmietanę zahartuj kilkoma łyżkami gorącej zupy. Przelej ją później do gotowego wywaru i wymieszaj. Możesz też użyć bitej śmietany jak w oryginalnym przepisie Magdy Gessler.
Pomidorowa Magdy Gessler najlepiej smakuje z dodatkiem kleksa ze śmietany i posypana dużą ilością kopru.