Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam lato, ciepło i słońce. Ale ma ono jeszcze wiele innych atutów. Latem możemy cieszyć się ogromną ilością świeżych warzyw i owoców. Jednym z nich są pomidory. Oczywiście najlepsze są te, które rosną u rodziców w szklarni. To właśnie z nich powstaje najlepsza pomidorowa. Z dodatkiem dużej ilości świeżej bazylii i oregano wyhodowanych na moim balkonie. Warto spróbować.
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2244
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 10344
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2013
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2244
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 10344
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2013
Składniki
Do dużego garnka wlewamy około 3-4 litry wody. Gdy woda się zagotuje dodajemy szczyptę soli, seler, pietruszkę, marchewki, por, cebulę i czosnek. Całość gotujemy na średnim ogniu do miękkości warzyw. W tym czasie pomidory umieszczamy na 3-4 minuty we wrzątku, a następnie obieramy ze skóry i wycinamy zielony środek. Gdy warzywa są miękkie, z zupy wyjmujemy seler, pietruszkę, por i cebulę. Do garnka wrzucamy obrane pomidory, bazylię, oregano i peperoncino.
Gotujemy na małym ogniu 20 minut. Następnie blendujemy i dodajemy śmietanę. Zupę możemy podać z ryżem, makaronem lub zacierka (ja lubię ją najbardziej). W przypadku zacierki, wrzucamy ją do zblendowanej zupy, bez śmietany i gotujemy dodatkowe 10 minut. Pilnujemy, aby zacierka nie przywarła do dna garnka, często mieszajmy zupę.