Do góry

Zupy Przepis na:

Pomidorowa ze świeżych pomidorów

Pomidorowa ze świeżych pomidorów

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 116

Dodano:

Odsłon: 2043

Uwielbiam lato, ciepło i słońce. Ale ma ono jeszcze wiele innych atutów. Latem możemy cieszyć się ogromną ilością świeżych warzyw i owoców. Jednym z nich są pomidory. Oczywiście najlepsze są te, które rosną u rodziców w szklarni. To właśnie z nich powstaje najlepsza pomidorowa. Z dodatkiem dużej ilości świeżej bazylii i oregano wyhodowanych na moim balkonie. Warto spróbować.

Składniki

  • 1/4 selera
  • 1 pietruszka
  • 12 marchewek
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 kg pomidorów
  • garść świeżej bazylii
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • sól
  • pieprz
  • szczypta suszonego peperoncino
  • 200 ml śmietany 30%
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pomidorowa ze świeżych pomidorów

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlewamy około 3-4 litry wody. Gdy woda się zagotuje dodajemy szczyptę soli, seler, pietruszkę, marchewki, por, cebulę i czosnek. Całość gotujemy na średnim ogniu do miękkości warzyw. W tym czasie pomidory umieszczamy na 3-4 minuty we wrzątku, a następnie obieramy ze skóry i wycinamy zielony środek. Gdy warzywa są miękkie, z zupy wyjmujemy seler, pietruszkę, por i cebulę. Do garnka wrzucamy obrane pomidory, bazylię, oregano i peperoncino.

  2. Gotujemy na małym ogniu 20 minut. Następnie blendujemy i dodajemy śmietanę.
    Zupę możemy podać z ryżem, makaronem lub zacierka (ja lubię ją najbardziej).
    W przypadku zacierki, wrzucamy ją do zblendowanej zupy, bez śmietany i gotujemy dodatkowe 10 minut. Pilnujemy, aby zacierka nie przywarła do dna garnka, często mieszajmy zupę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń