Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam lato, ciepło i słońce. Ale ma ono jeszcze wiele innych atutów. Latem możemy cieszyć się ogromną ilością świeżych warzyw i owoców. Jednym z nich są pomidory. Oczywiście najlepsze są te, które rosną u rodziców w szklarni. To właśnie z nich powstaje najlepsza pomidorowa. Z dodatkiem dużej ilości świeżej bazylii i oregano wyhodowanych na moim balkonie. Warto spróbować.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1496
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231880
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5023
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1496
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231880
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5023
Składniki
Do dużego garnka wlewamy około 3-4 litry wody. Gdy woda się zagotuje dodajemy szczyptę soli, seler, pietruszkę, marchewki, por, cebulę i czosnek. Całość gotujemy na średnim ogniu do miękkości warzyw. W tym czasie pomidory umieszczamy na 3-4 minuty we wrzątku, a następnie obieramy ze skóry i wycinamy zielony środek. Gdy warzywa są miękkie, z zupy wyjmujemy seler, pietruszkę, por i cebulę. Do garnka wrzucamy obrane pomidory, bazylię, oregano i peperoncino.
Gotujemy na małym ogniu 20 minut. Następnie blendujemy i dodajemy śmietanę. Zupę możemy podać z ryżem, makaronem lub zacierka (ja lubię ją najbardziej). W przypadku zacierki, wrzucamy ją do zblendowanej zupy, bez śmietany i gotujemy dodatkowe 10 minut. Pilnujemy, aby zacierka nie przywarła do dna garnka, często mieszajmy zupę.