Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno nie jadłam pomidorówki więc dziś zrobiłam moją ulubioną wersję, czyli zupę-krem. Lekko pikantna i z kokosowym posmakiem. Zupełną nowością dla mnie był dodatek pieczonej ciecierzycy. Zainspirowana pomysłem, który podejrzałam na grupie wegańskiej postanowiłam spróbować. Jestem zachwyconą pieczoną ciecierzycą.
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 3129
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 3129
Składniki
Cebulę kroję w kostkę a czosnek w plasterki. W garnku z grubym dnem podgrzewam odrobinę oleju i podsmażam cebulę z czosnkiem. Dodaję kurkumę i zioła prowansalskie. Papryczkę pozbawiam nasion, drobno kroję i dorzucam do cebuli. Do garnka wlewam passatę i pomidory z puszki (pomidory przed dodaniem lekko siekam w puszce nożem). Całość gotuję około 10 minut. Teraz dodaję mleko kokosowe i zupę gotuję jeszcze chwilkę aż mleko się rozpuści. Całość blenduję na gładki krem. Doprawiam solą i pieprzem.
Ciecierzycę dobrze odsączam na sitku. Wsypuję do miski. Dodaję wędzoną paprykę, trochę soli i łyżkę oliwy. Całość dokładnie mieszam aby ciecierzyca obtoczyła się w przyprawach i oleju. Tak przygotowaną ciecierzycę wysypuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż ciecierzyca się zarumieni. Uwaga! Może lekko pryskać po jak popkorn ;) Zupę podałam z pieczoną ciecierzycą i natką pietruszki.