Do góry

Zupy Przepis na:

Pomidorowa zupa krem z pieczoną ciecierzycą

Pomidorowa zupa krem z pieczoną ciecierzycą

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 752

Dodano:

Odsłon: 630

Dawno nie jadłam pomidorówki więc dziś zrobiłam moją ulubioną wersję, czyli zupę-krem. Lekko pikantna i z kokosowym posmakiem. Zupełną nowością dla mnie był dodatek pieczonej ciecierzycy. Zainspirowana pomysłem, który podejrzałam na grupie wegańskiej postanowiłam spróbować. Jestem zachwyconą pieczoną ciecierzycą.

Składniki

  • 1 puszka pomidorów
  • 300ml passaty pomidorowej
  • 1 ostra papryczka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki stałej części mleka kokosowego
  • Pół puszki ciecierzycy
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę kroję w kostkę a czosnek w plasterki. W garnku z grubym dnem podgrzewam odrobinę oleju i podsmażam cebulę z czosnkiem. Dodaję kurkumę i zioła prowansalskie. Papryczkę pozbawiam nasion, drobno kroję i dorzucam do cebuli. Do garnka wlewam passatę i pomidory z puszki (pomidory przed dodaniem lekko siekam w puszce nożem). Całość gotuję około 10 minut. Teraz dodaję mleko kokosowe i zupę gotuję jeszcze chwilkę aż mleko się rozpuści. Całość blenduję na gładki krem. Doprawiam solą i pieprzem.

  2. Ciecierzycę dobrze odsączam na sitku. Wsypuję do miski. Dodaję wędzoną paprykę, trochę soli i łyżkę oliwy. Całość dokładnie mieszam aby ciecierzyca obtoczyła się w przyprawach i oleju. Tak przygotowaną ciecierzycę wysypuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż ciecierzyca się zarumieni. Uwaga! Może lekko pryskać po jak popkorn ;)
    Zupę podałam z pieczoną ciecierzycą i natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń