Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno nie jadłam pomidorówki więc dziś zrobiłam moją ulubioną wersję, czyli zupę-krem. Lekko pikantna i z kokosowym posmakiem. Zupełną nowością dla mnie był dodatek pieczonej ciecierzycy. Zainspirowana pomysłem, który podejrzałam na grupie wegańskiej postanowiłam spróbować. Jestem zachwyconą pieczoną ciecierzycą.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4130
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416312
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2846
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4130
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416312
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2846
Składniki
Cebulę kroję w kostkę a czosnek w plasterki. W garnku z grubym dnem podgrzewam odrobinę oleju i podsmażam cebulę z czosnkiem. Dodaję kurkumę i zioła prowansalskie. Papryczkę pozbawiam nasion, drobno kroję i dorzucam do cebuli. Do garnka wlewam passatę i pomidory z puszki (pomidory przed dodaniem lekko siekam w puszce nożem). Całość gotuję około 10 minut. Teraz dodaję mleko kokosowe i zupę gotuję jeszcze chwilkę aż mleko się rozpuści. Całość blenduję na gładki krem. Doprawiam solą i pieprzem.
Ciecierzycę dobrze odsączam na sitku. Wsypuję do miski. Dodaję wędzoną paprykę, trochę soli i łyżkę oliwy. Całość dokładnie mieszam aby ciecierzyca obtoczyła się w przyprawach i oleju. Tak przygotowaną ciecierzycę wysypuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż ciecierzyca się zarumieni. Uwaga! Może lekko pryskać po jak popkorn ;) Zupę podałam z pieczoną ciecierzycą i natką pietruszki.