Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka i przyjemna w przyrządzeniu zdrowa zupa, tu opisuję na żeberkach, ale ogólnie ją jadłem jak się odchudzałem i robiłem wtedy na kurczaku. Prawdziwa, gdyż bez żadnych dziwnych koncentratów pomidorowych, niezdrowych kostek itd.
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 20
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 132
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 182
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 357
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 20
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 132
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 182
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 357
Składniki
Do jednego garnka nalewamy na dno trochę wody, wrzucamy dwa przekrojone ząbki czosnku, ziele angielskie, dwa liście laurowe, podgotowujemy. W drugim garnku możemy lekko podgotować żeberka żeby odcedzić sitkiem meszki jak komuś przeszkadzają. Kroimy w kostkę, pomidory i papryki, cebulę w piórka i dorzucamy do gotującego się wywaru, doprawiamy mocno bazylią i solimy, gotujemy aż warzywa się rozgotują. Mięso, wcześniej możemy je posypać jakąś przyprawą dla wzmocnienia smaku, przekładamy do garnka z papryką i pomidorami i do tegoż przecedzamy wodę w której podgotowywało się mięso. Ogólnie chodzi o to że trzeba to tak sprytnie zrobić, żeby wody nie było za dużo ani w jednym ani w drugim garnku, jak będzie za mało to dolejemy później, bo puszczą ją warzywa.
Powyższe zajmie nam ok 40 minut, ale dobrze jeszcze na małym ogniu zostawić na drugie tyle żeby tylko delikatnie pyrskało, żeby osiągnąć jak najbardziej klarowną konsystencję zupy. Smacznego :)