Do góry

Zupy Przepis na:

prawdziwkowa z lanymi kluskami

prawdziwkowa z lanymi kluskami

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 10164

Dodano:

Odsłon: 413

uwielbiam porę na zupy grzybowe!

Składniki

1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gotuję przez 30 minut prawdziwki suszone w szklance wody- jak jej ubędzie to można dolać. w drugim garnku gotuję bulion warzywny około 0,75l. Rozmrożone prawdziwki i suszone z wywaru podsmażam na czosnku i przyprawiam solą pieprzem i gałką. Podsmażam później też jedną cebulę pokrojoną w kostkę.
    Wywar z grzybów wlewam do bulionu warzywnego i całość miksuję tak aby naturalnie zagęścić zupę zmiksowanymi warzywami bulionowymi.
    Dodaję przesmażoną cebulę i gotuje jeszcze parę minut żeby cebula całkiem zmiękła.

  2. Potem do wywaru dodaje prawdziwki i całość zabielam śmietaną i doprawiam do smaku

  3. Pora przygotować kluski lane. Do miseczki wbijam jajo, szczyptę soli, trochę kurkumy- dla koloru i zdrowia, mąka i woda. Powinno wyjść ciasto jak na bardzo gęste naleśniki. Wylewam to powoli na wrzątek mieszając cały czas łyżką.

  4. Wystarczy tylko posypać pietruszką i gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 18 stycznia 2018 Przepyszna zupka <3 a ten "bolesławiec" przepiękny <3

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 17 stycznia 2018 Uwielbiam takie zupki z suszonych grzybków i ten aromat rozchodzący się po całym domu...pyszna:) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń