Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaki dobrze przyrządzone to pyszne, rozgrzewające i troszkę ostre danie. Najlepsze do wódki, jak i na zimne dni ;)
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 350
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 350
Składniki
Wcześniej pokrojone flaki odgotowujemy, aż przestaną śmierdzieć (można zmienić parę razy wodę). Nastawiamy wodę na rosół na 2 ćwiartkach z kurczaka. Wrzucamy seler, pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, białą część pora i przypaloną nad ogniem cebulę i kostki rosołowe i gotujemy, aż rosół będzie żółty. Ugotowane, nie śmierdzące flaki kroimy drobniej. Z rosołu wyciągamy miękkie ćwiartki z kurczaka, czyścimy z chrząstek, kości i skóry a następnie kroimy drobniej. Z rosołu wyciągamy również wszystkie warzywa oprócz marchewki. Do rosołu wrzucamy pokrojone flaki i mięso z ćwiartki kurczaka. Dodajemy przyprawę do flaków, sól i pieprz oraz Maggę. Tak długo gotujemy flaki w rosole, aż będą miękkie. By flaki były bardziej ostre dodajemy więcej pieprzu lub też paprykę ostrą.
Podajemy ze świeżym chlebkiem. Smacznego ! ;)