Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno nie dodawałam przepisu na zupę. Dlatego dzisiaj umieszczam wpis z pysznym daniem jakim jest żurek. Smaczna staropolska zupa , lekko kwaśna z aromatem czosnkowym.Podana z kiełbasą , boczkiem , chrzanem i jajkiem smakuje wyśmienicie. W żurku najbardziej uwielbiam połączenie wędzonego boczku i i lekko kwaśnego chrzanu . Ponadto zupa jest sycąca , więc nie podaję już drugiego dania. Mimo iż żur kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi , ja podaję go znacznie częściej :) Zakwas do żurku możemy kupić gotowy w sklepie lub samemu przyrządzić z przepisu poniżej .
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 102
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 122
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 102
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 122
Składniki
składniki na zakwas 6 łyżek mąki żytniej (pełnoziarnistej) 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 2 ziarna jałowca piętka chleba na zakwasie 1 litr ugotowanej, ciepłej wody Do szklanego dużego słoika wsypujemy mąkę. Dodajemy przyprawy. Ząbki czosnku przekrawamy na pół i dodajemy do reszty składników. Zalewamy całość przegotowaną ciepła wodą i dodajemy piętkę chleba na zakwasie. Ważne aby wszystkie składniki były przykryte wodą inaczej mogą spleśnieć. Przykrywamy bawełnianą ściereczką , ściskamy gumką recepturką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni. W tym czasie nie należy przestawiać , mieszać i otwierać zakwasu. Po 3 dniach wyjmujemy skórkę z chleba wraz z pianą i zostawiamy jeszcze na 1 dzień. Mieszamy i przecedzamy na sicie z drobnymi okami. Gotowy zakwas możemy przechowywać w lodówce ok 1,5 tygodnia.
Jak zrobić domowy żurek na zakwasie składniki na bulion 40 dag wędzonej kiełbasy 15 dag chudego, wędzonego boczku 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm pora, 1 kawałek selera 1 mała cebula 5-6 ziaren pieprzu 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 listek laurowy kilka suszonych grzybów składniki na żurek 1/2 litra domowego lub kupionego zakwasu na żurek 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczka tymianku 1-2 łyżeczki chrzanu 2 łyżki mąki 50 -100 ml 30% sól i pieprz do smaku a ponadto : 4 jajka ugotowane na twardo Przepis na domowy żurek pachnący boczkiem i kiełbasą Umytą i obraną włoszczyznę zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy przyprawy i suszone grzyby. Gotujemy na małym ogniu ok 40 -50 minut. aż warzywa się rozgotują. Bulion solimy i przecedzamy przez sito. Kiełbasę i boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na gorącej patelni bez dodania tłuszczu. Cebulę kroimy drobniutko w kosteczkę i dodajemy do kiełbasy i boczku. Wszystko ładnie zarumieniamy. Całość przekładamy do przetartego bulionu, mieszamy i dodajemy zakwas w ilości uzależnionej od naszych upodobań , przeważnie ok 1/2 litra. Żurek doprawiamy majerankiem, tymiankiem, solą , pieprzem i chrzanem. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy. Gotujemy przez 5 minut i zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i kilkoma łyżkami żuru. Podajemy z ugotowanym jajkiem. Smacznego!