Do góry

Zupy Przepis na:

pyszny domowy żurek na zakwasie i wędzonce

pyszny domowy żurek na zakwasie i wędzonce

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2159

Dodano:

Odsłon: 27742

Dawno nie dodawałam przepisu na zupę. Dlatego dzisiaj umieszczam wpis z pysznym daniem jakim jest żurek. Smaczna staropolska zupa , lekko kwaśna z aromatem czosnkowym.Podana z kiełbasą , boczkiem , chrzanem i jajkiem smakuje wyśmienicie. W żurku najbardziej uwielbiam połączenie wędzonego boczku i i lekko kwaśnego chrzanu . Ponadto zupa jest sycąca , więc nie podaję już drugiego dania. Mimo iż żur kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi , ja podaję go znacznie częściej :) Zakwas do żurku możemy kupić gotowy w sklepie lub samemu przyrządzić z przepisu poniżej .

Składniki

  • 40 dag wędzonej kiełbasy
  • 15 dag chudego, wędzonego boczku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 5 cm pora,
  • 1 kawałek selera
  • 1 mała cebula
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy kilka suszonych grzybów
  • 1/2 litra domowego lub kupionego zakwasu na żurek
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczka tymianku
  • 1-2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku a ponadto
  • 4 jajka ugotowane na twardo
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
pyszny domowy żurek na zakwasie i wędzonce

Przygotowanie

  1. składniki na zakwas

    6 łyżek mąki żytniej (pełnoziarnistej)
    2 liście laurowe
    3 ząbki czosnku
    5 ziaren ziela angielskiego
    4 ziarenka pieprzu
    2 ziarna jałowca
    piętka chleba na zakwasie
    1 litr ugotowanej, ciepłej wody

    Do szklanego dużego słoika wsypujemy mąkę. Dodajemy przyprawy. Ząbki czosnku przekrawamy na pół i dodajemy do reszty składników. Zalewamy całość przegotowaną ciepła wodą i dodajemy piętkę chleba na zakwasie. Ważne aby wszystkie składniki były przykryte wodą inaczej mogą spleśnieć. Przykrywamy bawełnianą ściereczką , ściskamy gumką recepturką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni. W tym czasie nie należy przestawiać , mieszać i otwierać zakwasu. Po 3 dniach wyjmujemy skórkę z chleba wraz z pianą i zostawiamy jeszcze na 1 dzień. Mieszamy i przecedzamy na sicie z drobnymi okami. Gotowy zakwas możemy przechowywać w lodówce ok 1,5 tygodnia.

  2. Jak zrobić domowy żurek na zakwasie

    składniki na bulion

    40 dag wędzonej kiełbasy
    15 dag chudego, wędzonego boczku
    1 marchewka
    1 pietruszka
    5 cm pora,
    1 kawałek selera
    1 mała cebula
    5-6 ziaren pieprzu
    4-5 ziaren ziela angielskiego
    1 listek laurowy
    kilka suszonych grzybów

    składniki na żurek

    1/2 litra domowego lub kupionego zakwasu na żurek
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczka tymianku
    1-2 łyżeczki chrzanu
    2 łyżki mąki
    50 -100 ml 30%
    sól i pieprz do smaku
    a ponadto :
    4 jajka ugotowane na twardo

    Przepis na domowy żurek pachnący boczkiem i kiełbasą

    Umytą i obraną włoszczyznę zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy przyprawy i suszone grzyby. Gotujemy na małym ogniu ok 40 -50 minut. aż warzywa się rozgotują. Bulion solimy i przecedzamy przez sito. Kiełbasę i boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na gorącej patelni bez dodania tłuszczu. Cebulę kroimy drobniutko w kosteczkę i dodajemy do kiełbasy i boczku. Wszystko ładnie zarumieniamy. Całość przekładamy do przetartego bulionu, mieszamy i dodajemy zakwas w ilości uzależnionej od naszych upodobań , przeważnie ok 1/2 litra. Żurek doprawiamy majerankiem, tymiankiem, solą , pieprzem i chrzanem. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy. Gotujemy przez 5 minut i zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i kilkoma łyżkami żuru.
    Podajemy z ugotowanym jajkiem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ekspansja-smaku 04 marca 2016 drobna pomyłka w tekście została już poprawiona. Za uwagę i wyrozumiałość dziękuję

30 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jestem2i2 04 marca 2016 "wendzące" ? a co to takiego figuruje w tytule przepisu?

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olmer_xc 04 marca 2016 Dobra wendzonka to pądstawa! Sprawi że zupa bendzie miała głemboki smak i aromat! :D Hahaha

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 04 marca 2016 "pyszny domowy żurek na zakwasie i wendzące"
Najpyszniejszy w tym przepisie jest tytuł.
Może by jednak Interia a właściwie Smaker kupiła sobie słownik ortograficzny, choć po co? Każdy edytor tekstu zaznaczy taki błąd.
Odpowiedzi: 2 ▼

52 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń