Do góry

Zupy Przepis na:

"Hiszpańska" zupa pomidorowa

Hiszpańska zupa pomidorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 68

Dodano:

Odsłon: 358

Na sam dźwięk tej nazwy moje ślinianki produkują masę śliny. Najsmaczniejsza pomidorowa jaką jadłam - lekko ostra, lekko kwaśna, lekko słodka. Ulubiona zupa mojej rodziny! Zupa bez mięsa.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotuj:
    - pomidory, paprykę, cebulę, czosnek, kukurydzę, oliwę z oliwek, przyprawy.
    - Duży garnek na zupę, garnek do wyparzenia pomidorów, wrzątek (np. w czajniku).

  2. Przygotowanie pomidorów:

    Zagotuj ok 2 litrów wody w czajniku.
    Ponacinaj pomidory na krzyż. Przełóż je do garnka.
    Zalej wrzącą wodą. Zostaw na 5 minut.

    W tym czasie pokrój na drobną kostkę cebulę i czosnek. Możesz również użyć blendera.

  3. Po 5 minutach, wyjmuj po jednym pomidorze, obieraj go ze skórki.

    Przekrój pomidory na małe kawałki (np. ósemki). Wrzuć do miski.

    Nie pomijaj tego kroku. W przeciwnym razie będziesz się później męczyć z wyciąganiem skórek z zupy, co wpłynie negatywnie na całość. I zamiast zajadać ze smakiem, będziesz przeklinać na czym świat stoi ;)

  4. Rozgrzej oliwę w garnku. Wrzuć do niego cebulę oraz czosnek. Lekko zarumień, co pewien czas mieszając. Dodaj w między czasie oregano. Wymieszaj.

    Zaopiekuj się również papryką...

  5. ...paprykę możesz pokroić na drobną kostkę lub użyć do tego blendera. Na zdjęciu przedstawione zostały dwa sposoby.

    W tym przepisie połączyłam paprykę krojoną o "blenderowaną".

  6. Paprykę przełóż do garnka z zarumienioną cebulką i czosnkiem. Przemieszaj. Przykryj pokrywką i duś 5 minut. Co pewien czas przemieszaj.

  7. Po 5 minutach do garnka dodaj pomidory oraz sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą/chili. Wymieszaj.Gotuj 5 minut.

    Dodaj 1,5 litra wody. Opcjonalnie możesz dodać 1 lub 2 kostki rosołowe, ale nie jest to konieczne.

    Przykryj pokrywką, duś przez 15 minut. Co kilka minut przemieszaj. Pomidory powinny się powoli rozpadać.

  8. Do garnka wkładamy kukurydzę. Ja dałam 2/3 dużej puszki, ponieważ uwielbiam kukurydzę w każdej ilości. Jeśli za nią nie przepadasz możesz dać mniej.

    Przykryj garnek pokrywką. Gotuj 5 minut.

  9. Do zupy dodaj 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego. Wymieszaj. Gotuj 5 minut. Na koniec dodaj bazylię, wymieszaj.

  10. I gotowe.

    Zupę możesz podawać z grzankami lub (co bardziej treściwe) z ryżem. Moi domownicy uwielbiają tę zupę z żółtym ryżem, przepis tutaj:

    https://smaker.pl/przepis-ryz-z-kurkuma,174858,bake-cook.html

    Zupa jest jeszcze lepsza na drugi dzień :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń