Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny bulion podany z mnóstwem pysznych dodatków - makaronem gryczanym, jajkiem, chrupiącym boczkiem, marynowaną tykwą, grzybami, kukurydzą i szalotką. Taka zupa to pełnowartościowe, konkretne danie idealne na jesienną i zimową pluchę.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 68
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4816
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 68
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4816
Składniki
Jajka powinny marynować się 2-3 dni, więc musimy przygotować je wcześniej. Jajka gotujemy na półtwardo - w zależności od wielkości od 3,5-5 minut. Po tym czasie jajka przelewamy obficie zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Obieramy je i wkładamy do zalewy z wody, sosu sojowego i mirinu. Wstawiamy do lodówki. Wyciągamy je godzinę przed podaniem zupy, aby nie były zbyt zimne. Bulion: Mięso, grzyby, liście kafir i ostre papryczki zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy długo, aby uzyskać aromatyczny bulion. Ja gotowałam w szybkowarze, od momentu złapania ciśnienia przez godzinę, w normalnym garnku dobrze wydłużyć czas do co najmniej 2 godzin. Mięso, liście i ostre papryczki wyjmujemy. Nie będą nam potrzebne. Grzyby również wyciągamy, będziemy podawać razem z zupą. Boczek marynujemy kilka godzin w mieszance sosu sojowego, mirinu i oleju sezamowego. Potem smażymy go, razem z całą marynatą. Boczek powinien być chrupiący. Zdejmujemy boczek, a na tłuszczu smażymy pokrojoną szalotkę (zostawiamy tylko trochę szczypioru do dekoracji). Zdejmujemy szalotkę, a pozostały na patelni tłuszcz zlewamy do gotowego bulionu. Kukurydzę odcedzamy, kanpyo kroimy na mniejsze paski. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bulion doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. W miskach lub talerzach układamy makaron, boczek, szalotkę, grzyby z rosołu, kukurydzę, kanpyo, połówki jajek. Zalewamy całość gorącym bulionem. Przed podaniem posypujemy świeżym szczypiorem.