Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny bulion wołowy z genialnymi dodatkami - roladą z boczku, marynowanymi jajkami i pak choi. Idealny na chłodne dni, konkretny, pożywny i rozgrzewający.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1910
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6322
Polecam.
Odsłon: 352
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 792
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 354
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1910
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6322
Polecam.
Odsłon: 352
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 792
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 354
Składniki
Jajka marynowane polecam zrobić około 2 dni przed planowanym podaniem ramenu. Wtedy są najlepsze. Przepis na jajka: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-jajka-marynowane-do-ramenu,183394,sprytnachochla.html
Teraz boczek. Można zrobić go dzień wcześniej i podgrzać przed podaniem, lub zrobić na świeżo. Odcinamy skórę, ale nie do końca, powinna się trzymać na kilku centymetrach. Boczek zawijamy i naokoło otaczamy skórą. W naczyniu żaroodpornym mieszamy wodę, sos sojowy, mirin, pokrojony w plasterki imbir i sól. Wkładamy zrolowany boczek (skórą do góry) i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni i pieczemy 3 godziny. Pierwsze 2 godziny pod przykryciem, godzinę bez. Co godzinę roladę obracamy, aby równomiernie się upiekła. Rolada po schłodzeniu kroi się lepiej. Skórka jest bardzo chrupiąca. Marynata z wytopionym tłuszczem z boczku będzie nam jeszcze potrzebna - kilka łyżek dodajemy do zupy.
A teraz ramen: Mięso najlepiej przed gotowaniem podpiec w piekarniku przez pół godziny w 200 stopniach. Nabierze wtedy lepszego aromatu. Mięso razem z wytopionym tłuszczem zalewamy wodą. Dodajemy cebulę suszoną, grzyby suszone, korzeń lubczyku, habanero. Gotujemy około 2 godziny. Czas gotowania można skrócić używając szybkowaru. Odcedzamy bulion, doprawiamy go marynatą spod upieczonego boczku, pieprzem i sosem sojowym do smaku.
Dodatki: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 20 minut, w tej samej wodzie gotujemy 10 minut. Kroimy na paseczki. Marchew obieramy i tniemy na paseczki - najlepiej to zrobić obieraczką. Pak choi kroimy na ćwiartki. Marchew i kapustę pak choi wrzucamy do wrzątku na 3 minut. Odcedzamy
Na talerzach układamy przygotowane dodatki: makaron, grzyby mun (ja dodałam także grzyby suszone z bulionu), jajka, marchew, pak choi i boczek. Zalewamy gorącym bulionem. Posypujemy sezamem.