Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ramen na bulionie wieprzowym z szaszłykiem z kaczki, marynowanym jajkiem, grzybami mun i kapustą. Pyszne i pięknie prezentujące się danie.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6824
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6824
Składniki
Jajka marynowane robimy według przepisu: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-jajka-marynowane-do-ramenu,183394,sprytnachochla.html Najlepiej zrobić je 2 dni wcześniej. Kości schabowe pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.
Do garnka wkładamy kości (razem z wytopionym tłuszczem) i resztę składników bulionu. Gotujemy na małym ogniu co najmniej 2 godziny. Można skrócić czas, gotując w szybkowarze - wystarczy 40 minut i mamy pyszny, aromatyczny bulion. Po tym czasie bulion przelewamy przez sitko. Zostaną na nim kości, kulki, liście, grzyby i warzywa. Kapustę i grzyby wkładamy z powrotem do bulionu. Podczas gotowania bulionu przygotowujemy dodatki: grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 20 minut. Potem kroimy i wkładamy do bulionu. Powinny gotować się jeszcze 15 minut w zupie. Mięso z kaczki mieszamy z olejem i przyprawami. Dzielimy na 4 porcje i każdą nadziewamy na namoczony patyczek grillowy. Mokrymi rękami formujemy w kształt cygar. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, raz obracając aby opiekły się z obu stron. Tłuszcz wytopiony z kaczki dodajemy do zupy. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
Przed końcem gotowania dodajemy pastę miso i ostatecznie doprawiamy ramen. Na talerzach układamy makaron, grzyby i kapustę, marynowane jajka. Zalewamy zupą, a na górze układamy gorące szaszłyki z kaczki. Przed podaniem można posypać sezamem lub kiełkami.