Do góry

Zupy Przepis na:

Ramen z szaszłykiem z kaczki

Ramen z szaszłykiem z kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 342 Ocena: 3105

Dodano:

Odsłon: 205

Ramen na bulionie wieprzowym z szaszłykiem z kaczki, marynowanym jajkiem, grzybami mun i kapustą. Pyszne i pięknie prezentujące się danie.

Składniki

  • Bulion:
  • Kości schabowe - 1kg
  • Cebula - 1 szt
  • Kapusta włoska - 100g
  • Grzyby suszone (u mnie maślaki) - 1 garść
  • Liść kafir - 4szt
  • Ziele angielskie - 4 kulki
  • Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
  • Ostra papryczka suszona (u mnie tabasco) - 3szt
  • Szaszłyk z kaczki:
  • Mięso mielone z kaczki - 400g
  • Olej sezamowy - 1 łyżeczka
  • Sos ostrygowy - 1 łyżeczka
  • Sos sriracza - 1 łyżeczka
  • Przyprawy mielone: trawa cytrynowa, kumin, kolendra
  • Dodatki:
  • Pasta miso - 1 duża łyżka
  • Grzyby mun - 1 garść
  • Jajka marynowane - 4szt (poniżej link do przepisu)
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ramen z szaszłykiem z kaczki

Przygotowanie

  1. Jajka marynowane robimy według przepisu:
    https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-jajka-marynowane-do-ramenu,183394,sprytnachochla.html
    Najlepiej zrobić je 2 dni wcześniej.

    Kości schabowe pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.

  2. Do garnka wkładamy kości (razem z wytopionym tłuszczem) i resztę składników bulionu. Gotujemy na małym ogniu co najmniej 2 godziny. Można skrócić czas, gotując w szybkowarze - wystarczy 40 minut i mamy pyszny, aromatyczny bulion.
    Po tym czasie bulion przelewamy przez sitko. Zostaną na nim kości, kulki, liście, grzyby i warzywa. Kapustę i grzyby wkładamy z powrotem do bulionu.

    Podczas gotowania bulionu przygotowujemy dodatki: grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 20 minut. Potem kroimy i wkładamy do bulionu. Powinny gotować się jeszcze 15 minut w zupie.

    Mięso z kaczki mieszamy z olejem i przyprawami. Dzielimy na 4 porcje i każdą nadziewamy na namoczony patyczek grillowy. Mokrymi rękami formujemy w kształt cygar. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, raz obracając aby opiekły się z obu stron. Tłuszcz wytopiony z kaczki dodajemy do zupy.

    Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.

  3. Przed końcem gotowania dodajemy pastę miso i ostatecznie doprawiamy ramen.

    Na talerzach układamy makaron, grzyby i kapustę, marynowane jajka. Zalewamy zupą, a na górze układamy gorące szaszłyki z kaczki.

    Przed podaniem można posypać sezamem lub kiełkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń