Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ramen to japońska zupa, której składniki są rzeczą otwartą. Oznacza to, że można różnorodnie dobierać półprodukty. To jest moja propozycja. Nie jest na pewno tania ale jest przepyszna. Może zostać również podana na walentynkowy stół.
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 549
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 832
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 549
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 832
Składniki
W garnku z grubym dnem gotujemy wieprzowinę, porcje rosołową, przyprawy, płatki bonito, cebulę, imbir, kombu* i generalnie wszystko z grupy „składniki”. Doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia a potem gotujemy na malutkim ogniu do czasu, aż wieprzowina będzie miękka, trwa to około 3 godzin. Zbieramy szumowiny jeśli są. Po ugotowaniu wyciągamy mięso i przecedzamy całość. Wlewamy go garnka i gotujemy, żeby było bardzo gorące (ale nie wrzące). *kombu lepiej jest namoczyć w miękkiej wodzie 12 godzin wcześniej (tak z duży kubek potrzebujemy), przykryć folią aluminiową i potem dodać tę wodę do prykającego rosołu. Będzie pachnieć trochę morzem. W tym czasie przygotowujemy sobie nasze dodatki, gotujemy jajka, myjemy i kroimy zieleninę i przyprawy, gotujemy makaron. Wieprzowinę gotowaną w rosole kroimy w plastry. Przekładamy do miseczek: wieprzowinę, jajka. Zalewam bardzo gorącym wywarem. Dodajemy zieleninę w jakiś ładny wzór można je ułożyć. Doprawiamy sosem sojowym albo podajemy w miseczce, żeby każdy sobie doprawił tak jak lubi.