Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa ta popularna jest zwłaszcza w regionie Florencji i Arezzo. Danie to wywodzi się z biednej kuchni chłopskiej, gdzie by nie marnować resztek chleba i warzyw podsmażano je na oliwie, a następnie gotowano.
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 105
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2758
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2508
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 105
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2758
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2508
Składniki
Obieramy i siekamy cebulę w piórka, a czosnek oraz marchewki na plasterki. Seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy warzywa, do czasu aż cebula się zeszkli i zmięknie.
Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy bulion, liście laurowe oraz rozmaryn i gotujemy ok. 15-20 minut (do czasu aż zmiękną marchewki).
Po upływie tego czasu dodajemy pomidory oraz pokrojoną w paski kapustę. Gotujemy kolejne 15 minut.
Odlewamy wodę z fasoli, płuczemy ją na sitku i dodajemy do zupy. Doprawiamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem.
Zdejmujemy garnek z ognia odstawiamy zupę na 5 minut. Ribollitę podajemy z kromką chleba.