Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa ta popularna jest zwłaszcza w regionie Florencji i Arezzo. Danie to wywodzi się z biednej kuchni chłopskiej, gdzie by nie marnować resztek chleba i warzyw podsmażano je na oliwie, a następnie gotowano.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8737
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7451
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5093
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328158
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8737
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7451
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5093
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328158
Składniki
Obieramy i siekamy cebulę w piórka, a czosnek oraz marchewki na plasterki. Seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy warzywa, do czasu aż cebula się zeszkli i zmięknie.
Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy bulion, liście laurowe oraz rozmaryn i gotujemy ok. 15-20 minut (do czasu aż zmiękną marchewki).
Po upływie tego czasu dodajemy pomidory oraz pokrojoną w paski kapustę. Gotujemy kolejne 15 minut.
Odlewamy wodę z fasoli, płuczemy ją na sitku i dodajemy do zupy. Doprawiamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem.
Zdejmujemy garnek z ognia odstawiamy zupę na 5 minut. Ribollitę podajemy z kromką chleba.