Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół drobiowy

Przepis dnia 2014-08-10
Rosół drobiowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 852 Ocena: 16331

Dodano:

Odsłon: 38568

Jak to w niedzielę bywa ,na obiad rosół.

Składniki

  • porcja rosołowa
  • udko
  • 200 g żołądków drobiowych
  • mała cebula
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • mały seler
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • po łyżce suszonego lubczyku i tymianku
  • Maggi
  • makaron nitki
  • natka pietruszki
  • sól ,pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Porcję rosołową ,udko i żołądki umyłem ,przełożyłem do garnka i zlałem zimną wodą. Dodałem dwie łyżeczki soli ,zagotowałem i zebrałem szumowiny. Warzywa obrałem ,dodałem do zupy razem z opaloną na ogniu cebulą ,listkami laurowymi ,zielem angielskim ,lubczykiem ,tymiankiem i kilkoma ziarenkami czarnego pieprzu. Gotowałem przez 2 godziny na małym ogniu. Po tym czasie wyjąłem z zupy warzywa i mięso ,rosół przecedziłem przez sito ,doprawiłem do smaku solą ,pieprzem oraz przyprawą Maggi. Podałem z makaronem nitki .marchewką i posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ja-Kibic 15 lutego 2016 Troszkę za dużo makaronu. Lepiej mniej , bo inaczej rosół bardzo szybko ostygnie, a podstawa to gorący rosół.Ktoś poniżej pisze, że udka się rozgotują i nie można w całości wyjąc. Błąd. Łyżka cedzakowa spokojnie sobie poradzi.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 27 sierpnia 2014 I ja chętnie bym skosztowała, bo wygląda niezwykle apetycznie :)

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 sierpnia 2014 Czuję jak pięknie pachnie :) oj zjadłabym z rozkoszą zawartość tej miseczki :)

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 08 czerwca 2014 a mięsko znalazło się w...

https://smaker.pl/przepis-potrawka-z-kurczaka,107144.html

Jakoś nie rozgotowane..hmm

Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

haralampiusz 08 czerwca 2014 Gratuluję.
Po dwóch godzinach gotowania nie da się wyjąć mięsa drobiowego w całości tylko rozgotowane strzępy. Po co tyle soli? Najpierw sól do wywaru, potem po odcedzeniu sól + maggi. Przecież lubczyk doskonale zastępuje maggi.

29 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 08 czerwca 2014 za taki rosolek dam sie pokroic hahahaha,cudny!!!! uwielbiam!! myslalam ,ze ekran zjem,ech kusiciele ,milej niedzielki

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 czerwca 2014 Ja też dodaję do rosołu żołądki,rosół uwielbiam.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń