Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół to tradycyjna polska zupa, która pomaga nam nie tylko w stanach przeziębienia, ale również na kaca. Po hucznej zabawie często na drugi dzień budzimy się z bólem głowy i dużym pragnieniem. W takich momentach idealnie sprawdzają się zupy, które nawodnią organizm i przyniosą ulgę naszemu żołądkowi.
garnek 5 l, obieraczka do warzyw
Składniki
Porcję rosołową płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy do garnka. Zalewamy 2 l wody i gotujemy na wolnym ogniu przez około 60 minut. Pilnujemy, żeby szumowina się nie zagotowała. Pianę zbieramy za pomocą łyżki cedzakowej. Staramy się usunąć całą szumowinę z powierzchni (dzięki temu rosół będzie klarowny).
Cebulę obieramy z brązowych łupin, opalamy i przekładamy do garnka. Dodajemy kawałek pora. Pietruszkę i selera obieramy, dodajemy do gotującego się wywaru. Marchewkę obieramy, kroimy w plastry i dorzucamy do zupy. Rosół z warzywami gotujemy przez kolejne 50 minut.
Natkę pietruszki i lubczyk płuczemy, dorzucamy do zupy pod koniec gotowania. Rosół doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowy rosół na kaca podajemy z makaronem. Smacznego!