Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół na styl wschodni

Rosół na styl wschodni

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 67

Dodano:

Odsłon: 365

Jest to moja wariacja na temat rosołu wietnamskiego, często dodaję do niego kawałki gotowanego kurczaka lub wołowiny, tym razem są to klopsiki wieprzowe.

Składniki

  • porcja rosołowa
  • włoszczyzna
  • ćwiartka kapusty pekińskiej
  • papryczka chili
  • pół pęczka szczypioru
  • pół limonki
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 15 mini klopsików
  • 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
  • makaron ryżowy
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotować wywar z porcji rosołowej i włoszczyzny, około 1,5 litra płynu, doprawić solą do smaku. W trakcie gotowania wyjąć 1 lekko twardawą marchewkę (przyda nam się do podania). Ugotować w rosole klopsiki (mięso na klopsiki przyrządzić tak jak na tradycyjne kotlety mielone, tylko nie obtaczać w bułce czy mące. Ja gdy przygotowuję kotlety mielone, często zamrażam uformowane już klopsiki, więc gotując rosół wykorzystuję gotowe klopsiki). Wyjąć mięso, włoszczyznę i klopsiki z rosołu.
    Do wywaru dodajemy przyprawy; sos sojowy, paprykę, sos ostrygowy, sok wyciśnięty z limonki, imbir zmielony i świeży, pokrojony w plasterki, zagotowujemy, przecedzamy przez sito.

  2. W międzyczasie gotujemy makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Kapustę pekińską kroimy drobno, marchew i szczypior w słupki, układamy na talerzu razem z makaronem i klopsikami. Zalewamy bardzo gorącym wywarem.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 09 marca Jako że jestem wielkim fanem kuchni azjatyckich uwielbiam takie zupki . Ostatnio zakręcony jestem na punkcie ramen miso . Twoja zupa jest jak najbardziej ok. ja jeszcze dodałbym dużo pora , cukinii , obsmażone boczniaki i glony wakame . Z przypraw więcej ognia w postaci np. cayenne lub nawet Carolina reaper :-) , ma być bardzo ostro , tak lubię , dodałbym także kuminu , kolendry mielonej i kurkumy .

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń