Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsza moja propozycja to rosół przygotowany na mięsie z indyka z dodatkiem warzyw taki jak: m.in. fasolka szparagowa i groszek oraz moich ulubionych grzybów podpinek (opieniek). Domownikom bardzo smakuje i ostatnio robię go dość często w takiej właśnie wersji. Rewelacyjnie rozgrzewa. Możemy go podać z ulubionym makaronem. Ja lubię z nitkami, a moje córeczki ze świderkami. Sprawdzi się zarówno na niedzielny jak i świąteczny obiad.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113076
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 464
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 801
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 600
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113076
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 464
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 801
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 600
Składniki
Mięso myję, zalewam ok. 4 litrami zimnej wody. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, które zbieram przy pomocy małego sitka. Zmniejszam ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał. Po około 60 minutach wrzucam marchewkę, pietruszkę, selera, pora oraz gałązkę lubczyku i pietruszki. Dodaję również naturalną vegetę, imbir, kurkumę i curry, częściowo przykrywam garnek z rosołem przykrywką i kontroluję temperaturę w taki sposób, aby gotująca się zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała. Po kolejnych 60 min wrzucam opieńki i gotuję jeszcze na wolnym ogniu około 60-90 minut. Około 15-20 min przed końcem gotowania dodaję groszek, fasolkę szparagową i gałązkę selera. Po zakończeniu gotowania przelewam rosół przez sitko pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń. Następnie wybieram te składniki, które chcę zachować. Mięso obieram z kości. Rosół najczęściej podaję z makaronem, kawałkami mięsa, opieńkami oraz warzywami, posypuję posiekaną natką pietruszki. Smacznego!