Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co oczywiste, tradycyjny polski rosół jest bezapelacyjnym królem wszystkich zup. Jeśli jednak masz ochotę na coś nowego, przetestuj przepis na czichirtmę czyli rosół z jajkami po gruzińsku. To znacznie bardziej sycąca i treściwa wersja tradycyjnego bulionu, który każdy powinien spróbować przynajmniej raz. Z pewnością poczujecie się jak w trakcie wycieczki do odległej Gruzji.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1424
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1424
Składniki
Kurczaka dokładnie umyj i umieść w dużym garnku. Umyj i obierz z łupin cebule, przekrój je na pół. Marchewki i seler umyj, obierz i pokrój w półplasterki. Kurczaka zalej 3 litrami zimnej wody, dodaj cebule, marchewki, seler, liście laurowe, sól i pieprz. Gotuj do miękkości mięsa, zdejmując szumowiny, przez około 30-40 minut na małym ogniu.
Miękkie mięso wyjmij, a następnie z powierzchni bulionu zbierz 3-4 łyżki tłuszczu i wlej je na patelnię. Pozostały bulion przelej przez sitko do drugiego garnka. Do bulionu na patelni dodaj posiekane wcześniej szalotki i smaż wszystko przez 5-10 minut na małym ogniu, aż zaczną się rumienić. Przed dodaniem mąki na patelnię, jeśli potrzeba dodaj trochę bulionu. Wsyp mąkę na patelnię i podgrzewając, rozprowadź ją na patelni tak, by nie było grudek. W międzyczasie posiekaj opłukaną w wodzie kolendrę i dodaj na patelnię z szalotką i mąką. Całość podsmaż jeszcze przez około 5 minut.
Gładką zawiesinę wlej do pozostałego bulionu i za pomocą rózgi dobrze rozrób. Całość zagotuj i trzymaj na ogniu przez 5-8 minut i często mieszaj. W moździerzu utrzyj szafran z odrobiną soli. Dodaj niewielką ilość do rosołu. Wyjęte wcześniej mięso oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki.
Żółtka jajek wymieszaj z octem i wlej do rosołu, intensywnie mieszając trzepaczką. Na koniec dodaj do bulionu pokrojone mięso. Zupę podawaj z dodatkiem posiekanej pietruszki lub kolendry.