Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z pulpecikami z kaczego mięsa.
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 22
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 64
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 91
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5199
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 133
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 22
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 64
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 91
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5199
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 133
Składniki
Miałam korpus wraz z szyja i kośćmi po luzowaniu kaczki. A w niedzielę powinien być rosół. Nastawiłam rosół w zimnej wodzie na razie nie dodawałam natek ani soli. Sól ograniczyłaby przenikanie wartości odżywczych z mięsa i warzyw do rosołu. Rosół z kaczki lubi być gotowany co najmniej dwie godziny. Po tym czasie wyjęłam porcje rosołową i wygotowane warzywa z rosołu. Mięso obrałam dodałam pół marchewki, bułkę tartą, jajo i natkę pietruszki i zmalaksowałam na masę na pulpeciki. Uformowałam pulpeciki i włożyłam je na osolony wrzątek. Po paru minutach od wypłynięcia można przekroić jeden i sprawdzić, czy masa jest ugotowana.
Zrobiłam ciasto lane- jak sama nazwa wskazuje ciasto powinno się lać. Dodatek kurkumy ładnie je zabarwia- kurkuma też jest substytutem szafranu. Składniki powinny być zimne wtedy kluseczki trochę ekspandują na wrzątku- oczywiście osolonym. Wodę trzeba mieszać Po wylaniu ciasta zagotowałam je do lekkiego uniesienia(około 30 sekund- żeby ostatnie kluseczki nie były surowe. Wylałam zawartosć garnka na sito i zahartowałam zimną wodą.
Z rosołu zebrałam nadmiar tłuszczu. Rosół doprawiłam solą dodałam szafran- jak to zawsze czyniły kiedyś gospodynie. A po wyłączeniu ognia dodałam natki. Rosół ma przepiękny kolor i delikatny aromat szafranu. Smacznego :)