Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół z kaczki z szafranem

Rosół z kaczki z szafranem

Autor:

Przepisów i artykułów: 513 Ocena: 10154

Dodano:

Odsłon: 359

Z pulpecikami z kaczego mięsa.

Składniki

  • Elementy z kaczki lub porcja rosołowa
  • warzywa bulionowe: marchew, pietruszka, cebula, czosnek, por, seler
  • przyprawy bulionowe: ziele angielskie, liść laurowy, chili, sól
  • zielenina bulionowa: natka pietruszki, natka lubczyku
  • suszony grzyb
  • Szafran około 20 prątków- bardzo mała szczypta
  • Lane kluski, jajo, mąka, woda, sól, kurkuma
  • pulpeciki- obrane mięso z kaczki, małe jajo, bułka tarta, sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miałam korpus wraz z szyja i kośćmi po luzowaniu kaczki.
    A w niedzielę powinien być rosół.
    Nastawiłam rosół w zimnej wodzie na razie nie dodawałam natek ani soli. Sól ograniczyłaby przenikanie wartości odżywczych z mięsa i warzyw do rosołu.
    Rosół z kaczki lubi być gotowany co najmniej dwie godziny.

    Po tym czasie wyjęłam porcje rosołową i wygotowane warzywa z rosołu.
    Mięso obrałam dodałam pół marchewki, bułkę tartą, jajo i natkę pietruszki i zmalaksowałam na masę na pulpeciki.
    Uformowałam pulpeciki i włożyłam je na osolony wrzątek. Po paru minutach od wypłynięcia można przekroić jeden i sprawdzić, czy masa jest ugotowana.

  2. Zrobiłam ciasto lane- jak sama nazwa wskazuje ciasto powinno się lać. Dodatek kurkumy ładnie je zabarwia- kurkuma też jest substytutem szafranu. Składniki powinny być zimne wtedy kluseczki trochę ekspandują na wrzątku- oczywiście osolonym. Wodę trzeba mieszać
    Po wylaniu ciasta zagotowałam je do lekkiego uniesienia(około 30 sekund- żeby ostatnie kluseczki nie były surowe.
    Wylałam zawartosć garnka na sito i zahartowałam zimną wodą.

  3. Z rosołu zebrałam nadmiar tłuszczu. Rosół doprawiłam solą dodałam szafran- jak to zawsze czyniły kiedyś gospodynie. A po wyłączeniu ognia dodałam natki.
    Rosół ma przepiękny kolor i delikatny aromat szafranu.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (42)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń