Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół z kluseczkami

Rosół z kluseczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 244

Dodano:

Odsłon: 2733

Dobry niedzielny obiad powinien rozpoczynać się tradycyjnym rosołem. W naszym domu nie zawsze był to rosół z makaronem. Uwielbialiśmy rosół z pysznymi kluseczkami z kaszki manny. Jego smak zawsze będzie się każdemu kojarzył z ciepłem domowym i rodzinnymi spotkaniami przy wspólnym stole.

Składniki

  • Rosół na ok. 5 litrów wody - skrzydło z kaczki, - 5 skrzydełek z kurczaka, - skrzydło z indyka, - ok. 30 dag mięsa wołowego
  • Kluseczki z kaszy manny - 2 jajka całe, - 4-5 łyżek kaszy manny, - sól.
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Rosół z kluseczkami

Przygotowanie

  1. Mięso płuczemy w zimnej wodzie, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Po zagotowaniu, zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości mięsa. Obieramy i płuczemy warzywa, dokładamy je do wywaru mięsnego nadal gotując do miękkości warzyw. Rosół przecedzamy, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Zostawiamy na delikatnym ogniu. Przygotowujemy kluseczki z kaszy manny.

  2. W garnuszku rozbijamy całe jajka widelcem. Dodajemy kaszę manną i szczyptę soli. Energicznie mieszamy. Uzyskane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli powstałe ciasto jest zbyt rzadkie to dodajemy odrobinę więcej kaszki.

    Na mocno gotujący się rosół wrzucamy powoli po pół małej łyżeczki masy kaszkowej. Kluseczki będą nabierały dość szybko większej objętości. Gotujemy całość powoli około 10 minut.

    Podajemy posypane pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewką z rosołu i posiekaną świeżą natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 08 marca 2018 Po domowemu :) a kluseczki zapowiadają się bardzo dobre :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń