Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobry niedzielny obiad powinien rozpoczynać się tradycyjnym rosołem. W naszym domu nie zawsze był to rosół z makaronem. Uwielbialiśmy rosół z pysznymi kluseczkami z kaszki manny. Jego smak zawsze będzie się każdemu kojarzył z ciepłem domowym i rodzinnymi spotkaniami przy wspólnym stole.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Po zagotowaniu, zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości mięsa. Obieramy i płuczemy warzywa, dokładamy je do wywaru mięsnego nadal gotując do miękkości warzyw. Rosół przecedzamy, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Zostawiamy na delikatnym ogniu. Przygotowujemy kluseczki z kaszy manny.
W garnuszku rozbijamy całe jajka widelcem. Dodajemy kaszę manną i szczyptę soli. Energicznie mieszamy. Uzyskane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli powstałe ciasto jest zbyt rzadkie to dodajemy odrobinę więcej kaszki. Na mocno gotujący się rosół wrzucamy powoli po pół małej łyżeczki masy kaszkowej. Kluseczki będą nabierały dość szybko większej objętości. Gotujemy całość powoli około 10 minut. Podajemy posypane pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewką z rosołu i posiekaną świeżą natką pietruszki.