Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy mi się z niedzielnym obiadem u babci. To ulubiona zupa mojego synka. Idealny rosół z kury wychodzi każdemu, gdy okażemy się cierpliwi podczas jego gotowania.
Rosół z kury
Składniki
- 2 l wody
- 1 kg kury (lub części)
- Marchew
- Pietruszka
- Kawałek selera
- Cebula
- Sól, pieprz
- Ziele angielskie
- Natka pietruszki
Składniki
- 2 l wody
- 1 kg kury (lub części)
- Marchew
- Pietruszka
- Kawałek selera
- Cebula
- Sól, pieprz
- Ziele angielskie
- Natka pietruszki

Etapy przygotowania
Oczyszczoną kurę umyć, zalać zimną wodą, posolić i ugotować na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać oczyszczone i opłukane warzywa oraz zrumienianą na płycie cebulę, a także przyprawy. Miękką kurę wyjąć, rosół przecedzić, doprawić do smaku. Rosół można podać z makaronem, ryżem lub pulpecikami. Przed podaniem posypać natką pietruszki, kurę można podać z rosołem lub jako drugie danie.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone koniecznie wypróbuj ten prze...
- Azjatycka
- Indyjska
- Tajska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Jajka
- Mleko
- Wołowina
- Orzechy
- Przyprawy
- Curry
- Cynamon
- Czosnek
- Imbir
- Kotlety
- Dla zdrowia
Odsłon: 7216

Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Azjatycka
- Polska
- Ryż
- Warzywa
- Owoce
- Awokado
- Przyprawy
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 1491

Rozgrzewająca i treściwa zupa z kiszonej kapusty, ugotowana na wieprzowych og...
- Polska
- Buliony
- Kasze i ryż
- Pęczak
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Papryka
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
Odsłon: 365

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 36313
Ostatnio komentowane przepisy

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone koniecznie wypróbuj ten prze...
- Azjatycka
- Indyjska
- Tajska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Jajka
- Mleko
- Wołowina
- Orzechy
- Przyprawy
- Curry
- Cynamon
- Czosnek
- Imbir
- Kotlety
- Dla zdrowia
Odsłon: 7216

Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Azjatycka
- Polska
- Ryż
- Warzywa
- Owoce
- Awokado
- Przyprawy
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 1491

Rozgrzewająca i treściwa zupa z kiszonej kapusty, ugotowana na wieprzowych og...
- Polska
- Buliony
- Kasze i ryż
- Pęczak
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Papryka
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
Odsłon: 365

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 36313


Składniki
- 2 l wody
- 1 kg kury (lub części)
- Marchew
- Pietruszka
- Kawałek selera
- Cebula
- Sól, pieprz
- Ziele angielskie
- Natka pietruszki
Oczyszczoną kurę umyć, zalać zimną wodą, posolić i ugotować na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać oczyszczone i opłukane warzywa oraz zrumienianą na płycie cebulę, a także przyprawy. Miękką kurę wyjąć, rosół przecedzić, doprawić do smaku. Rosół można podać z makaronem, ryżem lub pulpecikami. Przed podaniem posypać natką pietruszki, kurę można podać z rosołem lub jako drugie danie.