Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół z trzech gatunków mięs.

Rosół z trzech gatunków mięs.

Autor:

Przepisów i artykułów: 704 Ocena: 4511

Dodano:

Odsłon: 226

Jejku jaka ja szczęśliwa wczoraj przyjechała moja córcia która uczy się w Piszu i wiecie co poszła na kierunek mechanika samochodowego, nie ważne ważne że jest ze mną bo bardzo rzadko przyjeżdża ze względu na dojazd. Pytałam dziś co gotujemy i właśnie córcia zachciała rosołu powiedziała " Mamo ugotuj mi rosół twój jest nie zastąpiony nikt takiego nie umie ugotować ", no to mamusia posłuchała i córeczce rosołek przepyszny ugotowała.

Składniki

  • 650 g szyja indycza,
  • 660 g porcji rosołowych z kurczaka,
  • 600 g zestaw rosołowy wołowy,
  • 250 g marchwi,
  • 150 g korzeń pietruszki,
  • 2 łyżki liści pora i selera,
  • 1,5 łyżeczki przyprawy Doprawka,
  • 100 g cebuli 2 małe sztuki,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 duży liść laurowy,
  • 1 pęczek natki pietruszki 25 g,
  • 1 łyżka liści lubczyk.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rosół z trzech gatunków mięs.

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka włożyć opłukane zimną wodą opisane mięsa wkroić dowolnie marchew oraz korzeń pietruszki, wlać dwa litry wody. Wstawić na ogień i zagotować, jak już się gotuje zmniejszyć ogień, zebrać powstałe w czasie gotowania szumowiny. Po zebraniu szumowin dodać pokrojone liście pora i selera, podpaloną na gazie lub kuchni cebulę oraz doprawić przyprawą z solą ( u mnie doprawka ). Całość gotować na bardzo wolnym ogniu około trzech godzin tak aby rosół tylko pyrkotał.

  2. W czasie gotowania się a właściwie pyrkotania rosołu dodać ziela angielskie oraz liść laurowy. Pod koniec gotowania czyli tak mniej więcej po trzech godzinach dodać pokrojona drobno natkę pietruszki i całość zagotować. Jak już mięso jest mięciutkie i praktycznie się rozpada wyłączyć gaz i zdjąć rosół z ognia.

  3. Gdy już mamy ugotowany pyszny rosół makaron ugotować osobno kto jaki lubi ja wybrałam drobne muszelki. Ale każdy może używać makaronu jaki lubi.

  4. Pyszny gorący rosołek podałam z ugotowanym osobno makaronem oraz wkładką mięsa wołowego. Rosół wyszedł
    tak przepyszny że córka nie mogła się objeść, wyglądała jak gruby bąk. Bardzo się cieszę że jej tak bardzo posmakował. Nie chwaląc się sama jestem z siebie dumna że wyszedł taki smaczny. Przed podaniem rosołu można doprawić świeżo zmielonym pieprzem czarnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń