Do góry

Zupy Przepis na:

Rozgrzewająca zupa-krem z dyni

Rozgrzewająca zupa-krem z dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 84

Dodano:

Odsłon: 4631

Zupa dyniowa w sam raz na uprzyjemnienie jesiennych dni.
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię wydrążyć, odkroić skórkę, miąższ pokroić w kostkę.
    Obrać ziemniaki i cebulę - również pokroić w kostkę, posiekać drobno czosnek.

    Wrzucić składniki na rozgrzaną oliwę do garnka, dodać kminek, imbir i paprykę chilli, podsmażać ok. 10 minut, co chwila mieszając, aż kawałki dyni lekko zmiękną.

    Następnie zalać bulionem tak, by przykryć warzywa w garnku. Gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki i dynia będą miękkie.

    Po ugotowaniu lekko przestudzić.

  2. Zupę zblendować na gładki krem. Jeśli ma być łagodniejszy wyjąć wcześniej papryczkę chilli, jej zblendowanie mocno zaostrzy smak.

    Podawać z dodatkiem kwaśniej śmietany lub mleczka kokosowego. Posypać pestkami dyni lub słonecznika.

    Można podawać również z grzankami (pokrojony w kostkę chleb podsmażyć na oliwie aż stanie się chrupki).

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń