Do góry

Zupy Przepis na:

rozgrzewający krem z dyni

rozgrzewający krem z dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2303

Dodano:

Odsłon: 1758

niskokaloryczna, a bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa dyniowa, w wersji postnej bez oliwy

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
rozgrzewający krem z dyni

Przygotowanie

  1. Myję i obieram wszystkie warzywa, kroję je na mniejsze kawałki (nie ma znaczenia jakie, byleby były mniej więcej równej wielkości i w tym samym czasie zmiękły w zupie).

  2. Na dnie garnka wylewam oliwę i podgrzewam ( wersji postnej oliwę zastępuje woda).
    Kiedy jest gorąca, wrzucam cebulę i czosnek. Podsmażam ok. 2 minut.
    Dodaję marchew i pietruszkę, podsmażam 2 minuty.
    Dodaję dynię, podsmażam 2 minuty.

    Zalewam wodą, ale tylko tak by całkowicie przykryła warzywa.
    Gotuję aż dynia będzie miękka. Sprawdzam po pół godzinie i dodaję przyprawy.
    Gotuję dalej ok. 15-20 minut, bo zwykle dopiero po 45-50 minutach dynia jest miękka.
    Blenduję i gotowe! Ma nieziemski, pomarańczowy kolor, to zasługa dyni i kurkumy :)

    Na talerzu dekoruję płatkami suszonego chili lub plasterkami świeżego. Podaję samą lub z razowymi grzankami, zdarzyło mi się użyć ptysiowego groszku lub pieczywa czosnkowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń