Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
niskokaloryczna, a bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa dyniowa, w wersji postnej bez oliwy
Smaczny obiad z kaszy gryczanej białej, kapusty białej, pieczarek w sosie kop...
Odsłon: 13288
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2602
Prosta, lekka i szybka w wykonaniu sałatka, która idealnie odnajdzie się jako...
Odsłon: 10750
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 534
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 8315
Smaczny obiad z kaszy gryczanej białej, kapusty białej, pieczarek w sosie kop...
Odsłon: 13288
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2602
Prosta, lekka i szybka w wykonaniu sałatka, która idealnie odnajdzie się jako...
Odsłon: 10750
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 534
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 8315
Składniki
Myję i obieram wszystkie warzywa, kroję je na mniejsze kawałki (nie ma znaczenia jakie, byleby były mniej więcej równej wielkości i w tym samym czasie zmiękły w zupie).
Na dnie garnka wylewam oliwę i podgrzewam ( wersji postnej oliwę zastępuje woda). Kiedy jest gorąca, wrzucam cebulę i czosnek. Podsmażam ok. 2 minut. Dodaję marchew i pietruszkę, podsmażam 2 minuty. Dodaję dynię, podsmażam 2 minuty. Zalewam wodą, ale tylko tak by całkowicie przykryła warzywa. Gotuję aż dynia będzie miękka. Sprawdzam po pół godzinie i dodaję przyprawy. Gotuję dalej ok. 15-20 minut, bo zwykle dopiero po 45-50 minutach dynia jest miękka. Blenduję i gotowe! Ma nieziemski, pomarańczowy kolor, to zasługa dyni i kurkumy :) Na talerzu dekoruję płatkami suszonego chili lub plasterkami świeżego. Podaję samą lub z razowymi grzankami, zdarzyło mi się użyć ptysiowego groszku lub pieczywa czosnkowego.