Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
niskokaloryczna, a bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa dyniowa, w wersji postnej bez oliwy
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10505
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3148
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2250
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10505
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3148
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2250
Składniki
Myję i obieram wszystkie warzywa, kroję je na mniejsze kawałki (nie ma znaczenia jakie, byleby były mniej więcej równej wielkości i w tym samym czasie zmiękły w zupie).
Na dnie garnka wylewam oliwę i podgrzewam ( wersji postnej oliwę zastępuje woda). Kiedy jest gorąca, wrzucam cebulę i czosnek. Podsmażam ok. 2 minut. Dodaję marchew i pietruszkę, podsmażam 2 minuty. Dodaję dynię, podsmażam 2 minuty. Zalewam wodą, ale tylko tak by całkowicie przykryła warzywa. Gotuję aż dynia będzie miękka. Sprawdzam po pół godzinie i dodaję przyprawy. Gotuję dalej ok. 15-20 minut, bo zwykle dopiero po 45-50 minutach dynia jest miękka. Blenduję i gotowe! Ma nieziemski, pomarańczowy kolor, to zasługa dyni i kurkumy :) Na talerzu dekoruję płatkami suszonego chili lub plasterkami świeżego. Podaję samą lub z razowymi grzankami, zdarzyło mi się użyć ptysiowego groszku lub pieczywa czosnkowego.