Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Talerz takiego żurku rozgrzewa, poprawia humor.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1442
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231821
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4987
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1442
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231821
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4987
Składniki
Boczek przełożyć do garnka. Zalać zimna wodą. Zacząć gotować. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz czarny. Ugotować do miękkości. Wyjać mięso. Można pokroić i będzie do zupy lub zostawić na kanapki. Wywar przecedzić.
W garnku, na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę i pokrojony w kostkę czosnek. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbaskę i marchewkę pokrojoną w drobną kostkę, a także ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Dusić na wolnym ogniu. Mieszać.
Zalać wszystko wcześniej przygotowanym wywarem. Gotować do miękkości warzyw. Dodać zakwas z żytniej mąki z butelki. Gotować kolejne kilka minut. Dodać chrzan, majeranek, sól do smaku.
Zupę podawać z ugotowanymi na twardo jajkami i kleksem śmietany. Można dodać ugotowany wcześniej boczek, pokrojony na kawałki.
Smacznego.