Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 803 Ocena: 5438
Dodano: 16.01.2021
Odsłon: 1352
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Do garnka wlać dwa i pół do trzech litrów wody dodać wymoczone w zimnej wodzie i oczyszczone porcje rosołowe, jedną marchew pokrojoną w kółka, seler i korzeń pietruszki pokrojony dowolnie oraz tłuszcz z gęsi. Całość od zagotowania się wywaru gotować na wolnym ogniu do miękkości porcji, w międzyczasie gotowania zdjąć powstałe od gotowania szumowiny. Jak już zebraliśmy szumowiny do wywaru dodać liść laurowy, ziela angielskie oraz kostki magii i przyprawę uniwersalną. Pogotować jeszcze przez chwilę.
Gdy porcje już są miękkie wsypać przygotowany ryż, zamieszać aby nie przystał do dna garnka i gotować na wolnym ogniu co raz zamieszać, gotować pod pół przykrytą pokrywką na małym ogniu do miękkości i napęcznienia ryżu. W czasie gdy wywar z ryżem się gotuje przygotować marchew, zetrzeć ją na tarce jarzynowej. Jak już ryż w wywarze jest całkowicie miękki wsypać przygotowaną startą marchew i chwile pogotować na wolnym ogniu do miękkości dodanej marchwi.
Gdy ryż i marchew są już wystarczająco miękkie wtedy do zupy ryżowo marchewkowej wkroić drobniej pokrojoną natkę pietruszki i chwilkę pogotować można doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną. Zagotowaną zupę zdjąć z ognia i można już jeść gorącą zupkę.
Ugotowaną przepyszną zupę można podać z pieprzem czarnym lekko posypanym oraz wlaniem kilka kropli oryginalnej magii, tak smakuje rewelacyjnie. Jeśli pozostanie wam niewielka ilość zupy można podgrzać i jeść na gęsto również smakuje rewelacyjnie. Jeśli lubicie takie proste zupy zachęcam do przeczytania przepisu a jeśli mnie skrytykujecie to przyjmę na klatę wasze komentarze jak do tych czas.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 18 styczniaZgłoś do usunięcia
Super:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Dariusz-D 16 styczniaZgłoś do usunięcia
Fajna zupka :-) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz