Do góry

Zupy Przepis na:

Ryżowo - marchewkowa.

Ryżowo - marchewkowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 803 Ocena: 5438

Dodano:

Odsłon: 1352

Dziś podam wam przepis na zupę z mojego dzieciństwa tak mi się jej zachciało że nie mogłam się oprzeć i ugotowałam. Taka zupka świetnie nadaje się gdy boli nas żołądek, jest bardzo szybka w przygotowaniu jak również bardzo szybka w znikaniu. Jeśli ktoś lubi ryż i marchew na pewno nie pogardzi taką zupką a i dzieci które nie lubią marchwi z miłą chęcią zjedzą tak przygotowaną zupkę, wiem to po mojej córce która nie lubi a nawet nie znosi marchwi zaś tą zupę uwielbia.

Składniki

  • 700 g porcji rosołowych z kurczaka,
  • 480 g marchwi,
  • 1 marchewka 50 g,
  • 15 g korzenia pietruszki,
  • 15 g korzenia selera,
  • 50 g tłuszczu z gęsi (mam swojski),
  • 1,5 szklanki ryżu (szklanka poj. 210 ml),
  • 2,5 łyżki przyprawy uniwersalnej z solą,
  • 2 kostki magii (4 g każda),
  • 1 mały liść pora,
  • 1 duży liść laurowy,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 15 g natki pietruszki.
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ryżowo - marchewkowa.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa i pół do trzech litrów wody dodać wymoczone w zimnej wodzie i oczyszczone porcje rosołowe, jedną marchew pokrojoną w kółka, seler i korzeń pietruszki pokrojony dowolnie oraz tłuszcz z gęsi. Całość od zagotowania się wywaru gotować na wolnym ogniu do miękkości porcji, w międzyczasie gotowania zdjąć powstałe od gotowania szumowiny. Jak już zebraliśmy szumowiny do wywaru dodać liść laurowy, ziela angielskie oraz kostki magii i przyprawę uniwersalną. Pogotować jeszcze przez chwilę.

  2. Gdy porcje już są miękkie wsypać przygotowany ryż, zamieszać aby nie przystał do dna garnka i gotować na wolnym ogniu co raz zamieszać, gotować pod pół przykrytą pokrywką na małym ogniu do miękkości i napęcznienia ryżu. W czasie gdy wywar z ryżem się gotuje przygotować marchew, zetrzeć ją na tarce jarzynowej. Jak już ryż w wywarze jest całkowicie miękki wsypać przygotowaną startą marchew i chwile pogotować na wolnym ogniu do miękkości dodanej marchwi.

  3. Gdy ryż i marchew są już wystarczająco miękkie wtedy do zupy ryżowo marchewkowej wkroić drobniej pokrojoną natkę pietruszki i chwilkę pogotować można doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną. Zagotowaną zupę zdjąć z ognia i można już jeść gorącą zupkę.

  4. Ugotowaną przepyszną zupę można podać z pieprzem czarnym lekko posypanym oraz wlaniem kilka kropli oryginalnej magii, tak smakuje rewelacyjnie. Jeśli pozostanie wam niewielka ilość zupy można podgrzać i jeść na gęsto również smakuje rewelacyjnie. Jeśli lubicie takie proste zupy zachęcam do przeczytania przepisu a jeśli mnie skrytykujecie to przyjmę na klatę wasze komentarze jak do tych czas.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń