Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz pod ręką zakwasu, a chcesz przygotować pyszną, wielkanocną zupę? W takim razie serwatczanka będzie idealną propozycją dla ciebie. To ekspresowa zupa, która smakiem może z powodzeniem konkurować zarówno z tradycyjnym żurkiem, jak i barszczem białym. Co jednak bardzo ważne, do jej przygotowania nie potrzeba zakwasu - ani tego domowej, ani kupnego. Koniecznie zapiszcie sobie przepis, bo będziecie do niego często wracać.
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 52
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 62
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 52
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 62
Składniki
Do dużego garnka przelej wywar i serwatkę, a następnie wymieszaj całość i doprowadź do wrzenia.
Od ugotowanych jajek oddziel żółtka i utrzyj je na gładką pastę z niedużą ilością gorącego wywaru. Białka pokrój w drobną kostkę.
Boczek pokrój w średniej wielkości kostkę, a kiełbasę w niezbyt grube plastry. Lekko obsmaż je na patelni, a następnie dodaj do wywaru z serwatką..
Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do zupy razem z chrzanem, masłem, żółtkami i majerankiem. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez kilkanaście minut na niewielkim ogniu. Na samym końcu dodaj do zupy pokrojone białka.
Serwatczanka może być natychmiast podawana. Możesz udekorować ją kawałkami wędlin oraz dodatkową porcją jajek ugotowanych na twardo.