Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz pod ręką zakwasu, a chcesz przygotować pyszną, wielkanocną zupę? W takim razie serwatczanka będzie idealną propozycją dla ciebie. To ekspresowa zupa, która smakiem może z powodzeniem konkurować zarówno z tradycyjnym żurkiem, jak i barszczem białym. Co jednak bardzo ważne, do jej przygotowania nie potrzeba zakwasu - ani tego domowej, ani kupnego. Koniecznie zapiszcie sobie przepis, bo będziecie do niego często wracać.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6094
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9086
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8557
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5892
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6094
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9086
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8557
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5892
Składniki
Do dużego garnka przelej wywar i serwatkę, a następnie wymieszaj całość i doprowadź do wrzenia.
Od ugotowanych jajek oddziel żółtka i utrzyj je na gładką pastę z niedużą ilością gorącego wywaru. Białka pokrój w drobną kostkę.
Boczek pokrój w średniej wielkości kostkę, a kiełbasę w niezbyt grube plastry. Lekko obsmaż je na patelni, a następnie dodaj do wywaru z serwatką..
Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do zupy razem z chrzanem, masłem, żółtkami i majerankiem. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez kilkanaście minut na niewielkim ogniu. Na samym końcu dodaj do zupy pokrojone białka.
Serwatczanka może być natychmiast podawana. Możesz udekorować ją kawałkami wędlin oraz dodatkową porcją jajek ugotowanych na twardo.