Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz pod ręką zakwasu, a chcesz przygotować pyszną, wielkanocną zupę? W takim razie serwatczanka będzie idealną propozycją dla ciebie. To ekspresowa zupa, która smakiem może z powodzeniem konkurować zarówno z tradycyjnym żurkiem, jak i barszczem białym. Co jednak bardzo ważne, do jej przygotowania nie potrzeba zakwasu - ani tego domowej, ani kupnego. Koniecznie zapiszcie sobie przepis, bo będziecie do niego często wracać.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37370
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 45
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 122
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 111
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37370
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 45
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 122
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 111
Składniki
Do dużego garnka przelej wywar i serwatkę, a następnie wymieszaj całość i doprowadź do wrzenia.
Od ugotowanych jajek oddziel żółtka i utrzyj je na gładką pastę z niedużą ilością gorącego wywaru. Białka pokrój w drobną kostkę.
Boczek pokrój w średniej wielkości kostkę, a kiełbasę w niezbyt grube plastry. Lekko obsmaż je na patelni, a następnie dodaj do wywaru z serwatką..
Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do zupy razem z chrzanem, masłem, żółtkami i majerankiem. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez kilkanaście minut na niewielkim ogniu. Na samym końcu dodaj do zupy pokrojone białka.
Serwatczanka może być natychmiast podawana. Możesz udekorować ją kawałkami wędlin oraz dodatkową porcją jajek ugotowanych na twardo.