Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto słynne SHUKTO z komosą olbrzymią, warzywami i grzybami (czyli Bengalska zupa wszechmogąca o kwaskowym smaku ) .. Skład mojego dania to : (Bulion, Marchew, Seler, ziemniaki (opcjonalnie ), grzyby - pieczarki, groszek cukrowy Shiraz, mała oberżyna, ziele komosy olbrzymiej , liście białych buraków , liście selera naciowego, sos sojowy odrobina, korzeń imbiru, odrobina chilli, cebula, czosnek, kmin łyżeczka. (Opcjonalnie można jeść tak jak jest lub doprawić mleczkiem kokosowym , jogurtem lub śmietaną - ja doprawiam kwaśną śmietaną ale na talerzu bezpośrednio, nie w garnku. Inaczej mi zupa długo w ciepłej kuchni nie postoji) .. Plus dla witamin i kolorytu dodałem jadalne i kolorowe kwiaty - Przymiotno Karwińskiego (Erigeron karvinskianus) ps. Komosa olbrzymia / Magenta Spreen pochodzi z górzystych części Indii ( w tym Himalaje) , obecnie spotyka się ją jako warzywo lub roślinę ozdobną w wielu krajach (od USA aż po Niemcy) .. Roślina jest bogata w wiele witamin A, C, E, K .. i wiele innych .. Podobnie jak szpinak zawiera Szczawiany wapnia dlatego należy jeść ją z umiarem w postaci surowej. Gotowanie zaś pozbawia roślinę tego związku. Z rośliny tej uzyskuje się też naturalny barwnik Zlotej zieleni. Roślina jest nazywana Drzewnym szpinakiem a z jej zdrewniałych pędów robi się naturalne kijki Nordic Walking oraz laski
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 441
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21918
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 441
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21918
Składniki
Ziele komosy olbrzymiej (jesli mamy swoje a nie kupne) to płuczemy aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Po opłukaniu siekamy by na koniec dodać je do dania. A danie przygotowujemy w następujący sposób : Siekane warzywa wymienione w przepisie lekko branszujemy na odrobinie oleju lub masła (/Idealne jest masło klarowane ale nie jest ono wymogiem). Gdy się lekko zrumienią i zaczną wydawać przyjemny zapach to zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości. Następnie wrzucamu siekaną komosę i inną zieleninę wraz z ząbkami czosnku i gotujemy kolejne 5 minut. W międzyczasie doprawiamy solą , pieprzem i płatakami chilli. Na koniec możemy (co robi się dość często aczkolwiek ja osobiście wolę robić to nie w garnku ale bezpośrednio na talerzu) zalewamy danie mleczkiem kokosowym, jogurtem lub kwaśną śmietaną i danie jest gotowe do spożycia. Danie na talerzu można też udekorować jadalnymi kwiatami.