Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny śląski żur - tym razem wersja świąteczna - na bogato.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 360
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 90
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 88
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 61
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2605
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 360
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 90
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 88
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 61
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2605
Składniki
Mąkę, 3 - 4 ząbki czosnku (posiekane) oraz skórkę chleba wsyp do kamionkowego naczynia (ja nie mam, więc użyłem słoika), zalej taką ilością przegotowanej i ostudzonej wody aby mieszanka była jeszcze płynna - jak rzadkie ciasto na naleśniki. Wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Przykryj naczynie lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na kilka dni.
Włóż wędzonkę do garnka, zalej zimną wodą, zagotuj i pogotuj kilka minut. Włóż jarzyny (bez włoskiej kapusty) i przyprawy jak na bulion, gotuj ok. godziny - półtorej. Przecedź bulion. Wędzonkę pokrój w grubą kostkę, wrzuć do wywaru. Dodaj posiekany czosnek, majeranek i listki laurowe. Pogotuj chwilę i wlej dobrze wymieszany zakwas. mieszaj, żeby nie było grudek. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Wrzuć do żurku białą kiełbasę i gotuj jeszcze z 10 minut. Kiełbasę możesz ugotować oddzielnie jeżeli np. wędzonka była dość tłusta. na talerze wyłóż jajko ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki, pokrojoną w plasterki (grube) białą kiełbasę. Można dodać do żuru ugotowane i odsmażone ziemniaki - ale to już wersja na chłodniejsze dni, bardziej sycąca. Nalej Żurku i podawaj. Taki bez ziemniaków można również z pieczywem.