Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stracciatella, choć kojarzy się z lodami, to nie tylko deser, lecz również znakomita, a przy tym bardzo prosta w przygotowaniu, zupa. To coś w rodzaju bulionu z rozmąconymi jajkami (rzecz jasna z przydomowego kurnika) z dodatkiem tartego parmezanu. Przepis pochodzi z 547. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Pyszne i puszyste ciasto ze śliwkami
Odsłon: 177
Październik zawsze kojarzy mi się z początkiem roku akademickiego, a to oznac...
Odsłon: 112
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 52
Pyszne i puszyste ciasto ze śliwkami
Odsłon: 177
Październik zawsze kojarzy mi się z początkiem roku akademickiego, a to oznac...
Odsłon: 112
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 52
Składniki
Najpierw trzeba przygotować masło cytrynowe, które jest dodatkiem do zupy. Masło przełożyć do miski i zmiksować. Dodać skórkę otartą z cytryn (wcześniej owoce wyszorować i sparzyć wrzątkiem) oraz świeżo wyciśnięty sok. Dorzucić posiekany tymianek. Posolić i dobrze wymieszać. Nałożyć na folię spożywczą i zwinąć w wałeczek. Schłodzić w lodówce.
Można zabrać się za przyrządzanie zupy. Rosół zagotować. Jajka wybić do miski. Przyprawić gałką muszkatołową. Zetrzeć kawałek parmezanu, roztrzepać i małym strumykiem wlać na gorący rosół. Zagotować. Można doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki. Podawać z grzankami z masłem cytrynowym.