Do góry

Zupy Przepis na:

Strogonow drobiowy

Strogonow drobiowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 178

Dodano:

Odsłon: 12464

Aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca zupa gulaszowa. Propozycja idealna na obiad lub kolację

Składniki

  • 600g mięsa z nogi kurczaka
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 5 dużych ogórków kiszonych
  • 450g pieczarek
  • 1,2l bulionu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki mąki pszennej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Strogonow drobiowy

Przygotowanie

  1. Mięso z nogi kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek, kroimy na krótkie i cienkie paseczki, przekładamy do miseczki i doprawiamy pieprzem, 1/2 łyżeczki soli i papryką słodką. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania wszystkich warzyw.

  2. Z papryk wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na krótkie paseczki, ogórki kroimy w drobną kostkę, pieczarki obieramy/ myjemy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w drobną kostkę.

  3. Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy kurczaka i smażymy do zrumienienia. Usmażonego kurczaka przekładamy do większego garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę do zeszklenia, dodajemy pieczarki i podsmażamy do momentu odparowania wody. Dodajemy paprykę i całość podsmażamy jeszcze ok 5 minut.

  4. Zawartość patelni przekładamy do garnka z kurczakiem i zalewamy gorącym bulionem. Zupę doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy.

  5. Jeśli chcemy, aby zupa była gęstsza to do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do gotującej się zupy i mieszamy energicznie, aby nie powstały żadne grudki. Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 5-7 minut.

  6. Po tym czasie zupę doprawiamy do smaku 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń