Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca zupa gulaszowa. Propozycja idealna na obiad lub kolację
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 610
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 819
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 347
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 610
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 819
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 347
Składniki
Mięso z nogi kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek, kroimy na krótkie i cienkie paseczki, przekładamy do miseczki i doprawiamy pieprzem, 1/2 łyżeczki soli i papryką słodką. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania wszystkich warzyw.
Z papryk wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na krótkie paseczki, ogórki kroimy w drobną kostkę, pieczarki obieramy/ myjemy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy kurczaka i smażymy do zrumienienia. Usmażonego kurczaka przekładamy do większego garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę do zeszklenia, dodajemy pieczarki i podsmażamy do momentu odparowania wody. Dodajemy paprykę i całość podsmażamy jeszcze ok 5 minut.
Zawartość patelni przekładamy do garnka z kurczakiem i zalewamy gorącym bulionem. Zupę doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy.
Jeśli chcemy, aby zupa była gęstsza to do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do gotującej się zupy i mieszamy energicznie, aby nie powstały żadne grudki. Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 5-7 minut.
Po tym czasie zupę doprawiamy do smaku 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej.