Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca zupa gulaszowa. Propozycja idealna na obiad lub kolację
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3871
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1002
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34233
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3871
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1002
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34233
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Składniki
Mięso z nogi kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek, kroimy na krótkie i cienkie paseczki, przekładamy do miseczki i doprawiamy pieprzem, 1/2 łyżeczki soli i papryką słodką. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania wszystkich warzyw.
Z papryk wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na krótkie paseczki, ogórki kroimy w drobną kostkę, pieczarki obieramy/ myjemy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy kurczaka i smażymy do zrumienienia. Usmażonego kurczaka przekładamy do większego garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę do zeszklenia, dodajemy pieczarki i podsmażamy do momentu odparowania wody. Dodajemy paprykę i całość podsmażamy jeszcze ok 5 minut.
Zawartość patelni przekładamy do garnka z kurczakiem i zalewamy gorącym bulionem. Zupę doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy.
Jeśli chcemy, aby zupa była gęstsza to do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do gotującej się zupy i mieszamy energicznie, aby nie powstały żadne grudki. Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 5-7 minut.
Po tym czasie zupę doprawiamy do smaku 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej.