Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone ogórki, to jedne z tych warzyw, z które lubimy teraz jak i przez cały rok w naszej domowej kuchni. Przyszedł mi najbardziej smak na zupę ogórkową ze swojskich ogórków. Ta nuta kwasowości świetnie tworzy całość, nadając niesamowitego smaku zupie. Zupa jest prosta, łatwa i szybka w przygotowaniu.
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 63
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 63
Składniki
Wywar zagotować z zielem angielskim i liściem laurowym. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić do wywaru. Seler i pietruszkę korzeń umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka z wywarem. Warzywa gotować do miękkości. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do wywaru. Chwilę podgotować na małym ogniu. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę 1na 1 cm i ugotować osobno do miękkości. Następnie odcedzić i przełożyć do wywaru. Wlać wodę z kiszonych ogórków (da odpowiedniej kwasowości zupy). Śmietanę 18% zahartować wywarem i wlać do zupy. Śmietankę 30% wlać bez hartowania. Gotować jeszcze z 5 minut. Na koniec do zupy dodać masło. Doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym. Koperek umyć i drobno posiekać. Posypać na koniec gotową zupę. Smacznego;) Wskazówki: *Mogą to być tez warzywa z wywaru. *Jak chcemy zachować wartość odżywczą i smak wywaru, wtedy możemy też dodać obierki z warzyw.