Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie pochodzi z kuchni syryjskiej, choć bez problemów możesz je przygotować ze składników ze swojego ogródka i pobliskiego sklepu spożywczego. Ta sycąca zupa z kurczakiem to doskonały wybór na pierwsze chłodne dni późnego lata i jesieni, kiedy potrzebujesz czegoś rozgrzewającego i pożywnego. Aromatyczny bulion połączony z delikatnymi kawałkami kurczaka i kaszą jęczmienną nadaje zupie gęstej, treściwej konsystencji. Zamiast drobiu użyj podsmażonych na maśle pieczarek, aby stworzyć wersję wegetariańską, zachowując przy tym głęboki smak. Danie podaj z kromką świeżego chleba lub chrupiącą bagietką.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22984
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1880
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4868
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22984
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1880
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4868
Składniki
Namocz kaszę w zimnej wodzie na godzinę, jeśli chcesz, aby kasza bardziej napęczniała i stała się miększa. Do garnka ułóż umyte piersi z kurczaka, zalej zimną wodą, dorzuć liść laurowy i zagotuj. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj bulion przez ok. 30 minut, aby mięso było miękkie. W międzyczasie zdejmij wytworzoną pianę. Gotowy bulion odstaw do pełnego ostudzenia, pozostawiając drobiowe piersi w bulionie. Z wystudzonego bulionu wyjmij kurczaka, porozrywaj go widelcem na mniejsze kawałki.
W drugim garnku (w którym będzie gotowała się zupa) rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula zrobi się miękka i błyszcząca, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. W międzyczasie obierz marchewki i pokrój na mniejsze kawałki. Umyte łodygi selera posiekaj na drobniejsze fragmenty. Dorzuć do garnka marchewki i seler, podsmażaj przez 5 minut. Następnie dodaj odsączoną (lub suchą) kaszę, wlej chochelkę bulionu z kurczaka i krótko duś, mieszając całość łyżką. Następnie przelej do garnka resztę bulionu, zamknij pokrywę i gotuj ok. 30 minut od czasu zagotowania zupy. Danie będzie gotowe, gdy kasza i marchewki będą miękkie.
Aby zagęścić potrawę, odlej 1-2 chochelki wywaru do blendera, zmiksuj i ponownie wlej do garnka z zupą. Dolej sok z cytryny, dopraw solą i czarnym pieprzem, a na koniec dodaj rozdrobnione fragmenty piersi kurczaka. Potrzymaj zupę kilka minut na ogniu, spróbuj i w razie potrzeby ponownie dopraw.
Sycącą zupę z kurczakiem rozlewaj do miseczek, udekoruj posiekanym szczypiorkiem i szczyptą słodkiej papryki mielonej. Podawaj samodzielnie lub z kromką świeżego chleba.