Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie pochodzi z kuchni syryjskiej, choć bez problemów możesz je przygotować ze składników ze swojego ogródka i pobliskiego sklepu spożywczego. Ta sycąca zupa z kurczakiem to doskonały wybór na pierwsze chłodne dni późnego lata i jesieni, kiedy potrzebujesz czegoś rozgrzewającego i pożywnego. Aromatyczny bulion połączony z delikatnymi kawałkami kurczaka i kaszą jęczmienną nadaje zupie gęstej, treściwej konsystencji. Zamiast drobiu użyj podsmażonych na maśle pieczarek, aby stworzyć wersję wegetariańską, zachowując przy tym głęboki smak. Danie podaj z kromką świeżego chleba lub chrupiącą bagietką.
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 392
Prosta i pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Słodki smak batatów przeła...
Odsłon: 29
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 951
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 105
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 392
Prosta i pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Słodki smak batatów przeła...
Odsłon: 29
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 951
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 105
Składniki
Namocz kaszę w zimnej wodzie na godzinę, jeśli chcesz, aby kasza bardziej napęczniała i stała się miększa. Do garnka ułóż umyte piersi z kurczaka, zalej zimną wodą, dorzuć liść laurowy i zagotuj. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj bulion przez ok. 30 minut, aby mięso było miękkie. W międzyczasie zdejmij wytworzoną pianę. Gotowy bulion odstaw do pełnego ostudzenia, pozostawiając drobiowe piersi w bulionie. Z wystudzonego bulionu wyjmij kurczaka, porozrywaj go widelcem na mniejsze kawałki.
W drugim garnku (w którym będzie gotowała się zupa) rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula zrobi się miękka i błyszcząca, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. W międzyczasie obierz marchewki i pokrój na mniejsze kawałki. Umyte łodygi selera posiekaj na drobniejsze fragmenty. Dorzuć do garnka marchewki i seler, podsmażaj przez 5 minut. Następnie dodaj odsączoną (lub suchą) kaszę, wlej chochelkę bulionu z kurczaka i krótko duś, mieszając całość łyżką. Następnie przelej do garnka resztę bulionu, zamknij pokrywę i gotuj ok. 30 minut od czasu zagotowania zupy. Danie będzie gotowe, gdy kasza i marchewki będą miękkie.
Aby zagęścić potrawę, odlej 1-2 chochelki wywaru do blendera, zmiksuj i ponownie wlej do garnka z zupą. Dolej sok z cytryny, dopraw solą i czarnym pieprzem, a na koniec dodaj rozdrobnione fragmenty piersi kurczaka. Potrzymaj zupę kilka minut na ogniu, spróbuj i w razie potrzeby ponownie dopraw.
Sycącą zupę z kurczakiem rozlewaj do miseczek, udekoruj posiekanym szczypiorkiem i szczyptą słodkiej papryki mielonej. Podawaj samodzielnie lub z kromką świeżego chleba.