Do góry

Zupy Przepis na:

Szczawiowa ze szpinakiem

Szczawiowa ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 349 Ocena: 1638

Dodano:

Odsłon: 97

Dziś jest zupka nietypowa z mojej głowy wymyślona. Połączenie szczawiu ze szpinakiem to strzał w dziesiątkę i powiem wam że smaku tak dobrego się nie spodziewałam. Ale szczerze to musicie sami wypróbować aby ocenić. Nie lubię mięsa w szczawiowej dlatego jest ugotowana na szybko ale to już będzie w opisie.

Składniki

  • 2 średnie marchewki,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy),
  • 0,5 kubka dużej śmietany 12 %,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 1 łyżka smalcu lub 2 łyżki oleju,
  • 1 słoik dżemowy szczawiu (mam swój z działki),
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 czubata łyżka mąki,
  • 1 łyżka liści pora,
  • 1 łyżka liści lubczyk - magii,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 6 kostek mrożonego szpinaku.
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szczawiowa ze szpinakiem

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody dodać dowolnie pokrojoną marchew, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz smalec lub olej, gotować na wolnym ogniu do czasu pół miękkości ziemniaków i marchwi. Gdy ziemniaki i marchew są na pół miękkie dodać włoszczyznę i nadal gotować do całkowitej miękkości ziemniaków i marchewki.

  2. Jak już ziemniaki i marchew z włoszczyzną są miękkie przygotować szczaw. Dodać go do gotującej się zupy, również dodać mrożony szpinak, zebrać biały nalot z zupy i nadal gotować na wolnym ogniu.

  3. W czasie gdy zupa się gotuje śmietanę rozrobić z mąką, wywarem od zupy oraz cukrem ( jak będzie tak właśnie przygotowana nie zważy się i nie będzie grudek ). Przygotowaną śmietaną zalać zupę i zamieszać następnie zagotować.

  4. Może co niektórzy napiszą " zupa na smalcu czy oleju " owszem my taką właśnie lubimy szczawiową właśnie bez mięsa, pamiętam taką zupę z dzieciństwa chodzi o szczawiową bo szpinak to mój wymysł akurat w tej zupie. Podałam z jajem swojskim ugotowanym na twardo. Jeśli ktoś lubi szczawiową z mięsem to wtedy pominąć smalec czy olej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń