Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularna zupa w kuchni rosyjskiej. Jest jej wiele wariantów. Podstawowy to z wołowiną i kiszoną kapustą. Ja proponuję na wędzonych kościach wieprzowych. Wg mnie jest to taka zupa pomiędzy barszczem ukraińskim a kapuśniakiem. Doskonale nadaje się do ogrzewania na następny dzień.
Składniki
Wędzone kości zalałem 1,5 l wody. Zagotowałem. Kapustę przepłukałem i dobrze odcisnąłem. Włożyłem do garnka, dodałem 3 łyżki masła, wlałem tyle rosołu, aby kapusta się nie przypaliła. Przykryłem, dusiłem ok. 5 minut na bardzo mocnym ogniu. Następnie zmniejszyłem płomień, gotowałem ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pokroiłem marchewkę, pietruszkę i cebulę, zeszkliłem je na maśle. Dodałem przecier, smażyłem razem do miękkości warzyw. Ziemniaki obrałem, pokroiłem w kostkę. Dodałem do kapusty. Podduszone warzywa również dodałem na 10 minut przed końcem gotowania kapusty. Wlałem resztę rosołu wraz z kostkami. Gotowałem przez 30 minut. Dodałem sól, pieprz i listek laurowy, gotowałem jeszcze ok. 10 minut. Podałem dekorując kleksem śmietany i posiekaną zieleniną.