Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Złota jesień zachęca do spacerów. Nie zawsze jednak rozpieszcza nas iście wiosennymi temperaturami. Dni są coraz chłodniejsze, więc po powrocie do domu często marzy nam się rozgrzewające danie. Co zrobić, jeśli nie pomyśleliśmy o tym przed wyjściem z domu? Z pomocą przyjdzie nam szybka zupa na obiad z zestawem rozgrzewających składników. Podane ilości przypraw są orientacyjne – możesz dodać więcej imbiru czy kminu. Smak zupy wyregulujesz też ilością wody. Użyj młodego bakłażana, który nie ma charakterystycznej dla tego warzywa goryczki. Jeśli musisz się je pozbyć, posól bakłażan po pokrojeniu i pozostaw na co najmniej 15 minut.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12181
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1521
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12181
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1521
Składniki
Pokrój w niewielką kostkę bakłażana i pomidory. Posiekaj cebulę i czosnek. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Posiekaj drobno papryczkę chili.
Podsmaż na maśle cebulę i chili wraz z przyprawami – kminem, cynamonem kolendrą i kurkumą. Po chwili dodaj cukinię i czosnek. Duś przez kilka minut.
Wrzuć do garnka soczewicę, pomidory i całą zawartość patelni. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Zalej wodą (około 0,5-o,75 l – w zależności od tego, jak esencjonalna ma być zupa). Gotuj przez około 10-15 minut (do miękkości soczewicy).
Dodaj do zupy koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, Dopraw cukrem i solą.