Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z cukinii jest doskonałym pomysłem na letni i jesienny obiad. Jeśli nie musisz koniecznie mieć mięsa na talerzu, by się najeść – wystarczy cukinia, bulion warzywny lub drobiowy, cebula, czosnek, oliwa, masło i grzanki. To jest wariant podstawowy, który gotujemy najczęściej. Jednak nie jest to zupa krem! Czasem dodajemy pół kubka śmietanki kremówki (30%), a czasem topiony serek. Dodatek sera typu parmezan (tarty oczywiście) też dobrze się sprawdza. Z makaronem i innymi dodatkami jeszcze tej zupy nie jadłam, ale nie wykluczam, że może kiedyś spróbuję.
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2943
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2943
Składniki
W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę. Podsmaż na tłuszczu drobno posiekaną cebulę (na lekko złoto).
Dodaj utartą cukinię i rozgniecione ząbki czosnku. Smaż, mieszając, przez kilka minut – aż jarzyny zmiękną.
Do garnka z warzywami wlej wrzący wywar warzywny lub bulion drobiowy, zagotuj, zmniejsz płomień kuchenki i gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 10 minut.
W międzyczasie przygotuj kromki białego chleba, opiekając je w tosterze albo podsmaż na patelni pokrojone w kostkę grzanki na dodatkowym rozgrzanym maśle klarowanym. Tym razem zjedliśmy zupkę z grzankami i rozsmarowanym na nich konfitowanym czosnkiem (przepis na czosnek znajdziesz w poprzednim wpisie) – po prostu niebiański obiad!
Zupę przypraw pieprzem i solą. Możesz ją opcjonalnie zabielić śmietanką 30% albo zagęścić serkiem topionym – zyskasz wtedy wyjątkowo aksamitny smak.