Do góry

Zupy Przepis na:

Szybka zupa z cukinii

Szybka zupa z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 341 Ocena: 3997

Dodano:

Odsłon: 2200

Zupa z cukinii jest doskonałym pomysłem na letni i jesienny obiad. Jeśli nie musisz koniecznie mieć mięsa na talerzu, by się najeść – wystarczy cukinia, bulion warzywny lub drobiowy, cebula, czosnek, oliwa, masło i grzanki. To jest wariant podstawowy, który gotujemy najczęściej. Jednak nie jest to zupa krem! Czasem dodajemy pół kubka śmietanki kremówki (30%), a czasem topiony serek. Dodatek sera typu parmezan (tarty oczywiście) też dobrze się sprawdza. Z makaronem i innymi dodatkami jeszcze tej zupy nie jadłam, ale nie wykluczam, że może kiedyś spróbuję.

Składniki

  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 4 malutkie lub 2 średnie cukinie, koniecznie młode – z miękką skórką, utarte na dużych oczkach tarki
  • łyżka masła + łyżka oliwy (lub tylko sama oliwa, wtedy 2 łyżki)
  • 2 ząbki czosnku, obrane z łusek
  • 1 litr wywaru warzywnego (możesz tu użyć bulionu z obierek lub wody i koncentratu bulionowego w paście) albo drobiowego
  • sól i pieprz do smaku
  • podpieczony chleb tostowy albo grzanki podsmażone na maśle do podania
  • opcjonalnie – 100 ml śmietanki kremówki (30%) albo pół kostki kremowego topionego serka (50 g) – z tymi dodatkami szybka zupa z
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szybka zupa z cukinii

Przygotowanie

  1. W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę. Podsmaż na tłuszczu drobno posiekaną cebulę (na lekko złoto).

  2. Dodaj utartą cukinię i rozgniecione ząbki czosnku. Smaż, mieszając, przez kilka minut – aż jarzyny zmiękną.

  3. Do garnka z warzywami wlej wrzący wywar warzywny lub bulion drobiowy, zagotuj, zmniejsz płomień kuchenki i gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 10 minut.

  4. W międzyczasie przygotuj kromki białego chleba, opiekając je w tosterze albo podsmaż na patelni pokrojone w kostkę grzanki na dodatkowym rozgrzanym maśle klarowanym.
    Tym razem zjedliśmy zupkę z grzankami i rozsmarowanym na nich konfitowanym czosnkiem (przepis na czosnek znajdziesz w poprzednim wpisie) – po prostu niebiański obiad!

  5. Zupę przypraw pieprzem i solą. Możesz ją opcjonalnie zabielić śmietanką 30% albo zagęścić serkiem topionym – zyskasz wtedy wyjątkowo aksamitny smak.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń