Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 387 Ocena: 4931
Dodano: 21.10.2017
Odsłon: 2452
3-4 os. | 15 min | łatwe | tanie |
W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę. Podsmaż na tłuszczu drobno posiekaną cebulę (na lekko złoto).
Dodaj utartą cukinię i rozgniecione ząbki czosnku. Smaż, mieszając, przez kilka minut – aż jarzyny zmiękną.
Do garnka z warzywami wlej wrzący wywar warzywny lub bulion drobiowy, zagotuj, zmniejsz płomień kuchenki i gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 10 minut.
W międzyczasie przygotuj kromki białego chleba, opiekając je w tosterze albo podsmaż na patelni pokrojone w kostkę grzanki na dodatkowym rozgrzanym maśle klarowanym.
Tym razem zjedliśmy zupkę z grzankami i rozsmarowanym na nich konfitowanym czosnkiem (przepis na czosnek znajdziesz w poprzednim wpisie) – po prostu niebiański obiad!
Zupę przypraw pieprzem i solą. Możesz ją opcjonalnie zabielić śmietanką 30% albo zagęścić serkiem topionym – zyskasz wtedy wyjątkowo aksamitny smak.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)